Отроване мачке на улицама бањалучког насеља Лауш

Јелена Цвијановић
Отроване мачке на улицама бањалучког насеља Лауш

Бањалука - Власници кућних љубимаца и чланови удружења за заштиту животиња огорчени су јер је посљедњих неколико дана угинуло пет власничких и најмање још толико мачака луталица, које су се отровале на разним локацијама у насељу Лауш.

Фотографије несрећних животиња круже друштвеним мрежама, као и низ коментара у којима грађани не скривају сумњу да неко намјерно чини ово гнусно дјело. С друге стране, постоје и они који сматрају да су се мачке "гостиле" отрованим мишевима с обзиром на то да је било прољећно уништавање глодара.

У ветеринарској станици "Бет центар" на Лаушу кажу да су неколико ових мачака власници доводили код њих како би покушали да их излијече. Међутим, ни за једну од њих ветеринари нису могли да потврде да је угинула од тровања.

- Лауш је велико насеље и око рјечице Црквене мачке вјероватно могу наћи много мишева и пацова који су појели отров приликом дератизације. Мачке су се могле отровати њима, али постоји могућност да су угинуле од болести уколико животиње нису вакцинисане. Те болести су честе у прољећном периоду - рекао је ветеринар Борис Егић.

С друге стране, предсједник Удружења за заштиту животиња "Кербер" Горан Милојевић сматра да је ријеч о намјерном тровању животиња.

- Нажалост, свако насеље има неколико људи који мрзе све, па и животиње, и своју агресију испољавају на њима. Случајеве намјерног убијања животиња грађани некада пријаве полицији. Само је мала вјероватноћа да ће се утврдити које то урадио, да ће постојати докази и да ће суд прихватити овај случај - каже Милојевић.

Из удружења "Кербер" осуђују све оне који се несавјесно односе према животињама, а на њиховој "Фејсбук" страници је наведено да је само у посљедњих неколико мјесеци отровано 15 мачака на Лаушу и један мачак код СУП-а, а у Доњим Колима двије мачке.

- Позитиван примјер заштите мачака је град Варшава, гдје су све мачке евидентиране и организовано их храни градска служба - рекао је Милојевић.

Надлежни у Градској управи сматрају да дератизација није кривац за угинуле мачке јер би тада ове животиње угинуле и у другим дијеловима града, не само на Лаушу. Они су позвали грађане који ово уоче да пријаве надлежној инспекцији како би се могло утврдити шта се десило и да ли је неко одговоран за страдање животиња.

Пси 

На друштвеним мрежама појавила су се и упозорења да је и неколико паса имало "блиски сусрет" с отровом. Суграђанка Душка је средином априла написала да су у Доњим Колима отрована три пса.

- Није постављен отров да би неко тровао псе. Постављен је мишомор због најезде глодара, припазите мало своје ћуке, шта раде - написао је један од грађана на "Фејсбуку".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана