Отпадне воде од улица у Дебељацима праве клизалишта

Бранкица Смиљанић
Отпадне воде од улица у Дебељацима праве клизалишта

Бањалука - Неодржавање водоводног канала у мјесној заједници Дебељаци доводи до честог излијевања воде по путу, а у зимске дане то значи клизалиште под ведрим небом. Што је најгоре, мјештани истичу да се њиховим невољама не назире крај.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Дебељаци Дејан Штрбац рекао је да одводни канал у улицама Тешана Подруговића, Арчибалда Рајса, Понирској и Цариградској није чишћен двије године.

- Отпадне воде представљају проблем за житеље и возаче у било које доба године. Љети се шири несносан мирис из њих, у јесен и прољеће се често излијевају због киша, а зими се коловоз леди због прелијевања воде из канала - казао је Штрбац.

Према његовим ријечима, страх мјештана од заразе кака се вода излијева или од падова и ломова по залеђеним путевима је оправдан.

- И све то искључиво због затрпаног канала. Чести су судари на залеђеном коловозу, а само у протеклом периоду имали смо три саобраћајне несреће. Сва срећа, није било фаталних исхода и све се свело на материјалну штету. Надам се да ће проблем бити ријешен прије него што, евентуално, буде тежих посљедица - казао је Штрбац.

Мјештанин Недељко Радојичић не крије незадовољство јер, како каже, сад је ситуација далеко гора него лани.

- Зар није боље да се реагује одмах? Морамо мислити на безбједност наших грађана. Заиста, канали су велики проблем - казао је Радојичић и додао да се нада да ће ситуација ускоро бити промијењена и да ће град бити од помоћи.

Из Градске управе истичу да су упознати са ситуацијом и проблемима одржавања одводних канала у поменутим улицама.

- Током 2018. године није извршено чишћење одводних канала у свим улицама. Извађен је отпад на критичним мјестима у Понирској улици и у улици Тешана Подруговића. Додатни проблем је што није изграђен фекални колектор, те појединци користе одводне јарке за испуштање отпадних вода, чиме је током године појачана потреба за њиховим одржавањем - рекли су из Градске управе.

Додали су да ће у наредном периоду бити обављено чишћење, у оквиру радова редовног одржавања одводних јарака, у сарадњи са Одјељењем за инспекцијске послове на подручју МЗ Дебељаци.

Проблем

Мјештанин Драган Шоргић рекао је да је о овом проблему обавијестио надлежне комуналне службе.

- Јавио сам и предсједнику Савјета мјесне заједнице за овај проблем, јер не само мени, свима ово излијевање воде из канала представља проблем. Кад заледи овај дио пута, осјећам се као на клизалишту. Страх ме да ходам због могућег пада и ломова - рекао је Шоргић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана