Откривен први случај очног црва код паса

Јасмина Перишић
Откривен први случај очног црва код паса

Бањалука - Први случај присуства очног црва код пса забиљежен је у Бањалуци, а паразит којег преносе муве уобичајен је у земљама Далеког истока, Русије и Африке. Од ове болести оболијева и човјек, а уколико не буде откривен на вријеме, изазива озбиљна оштећења рожњаче ока.

Власник ветеринарске амбуланте "Вет центар" Боран Гајић открио је такозвану "телазију" код њемачког краткодлаког птичара.

- Ситуација није алармантна ако очни црв буде уочен на вријеме. Захтијева обавезну интервенцију ветеринара или љекара уколико је човјек у питању. Ову болест уочили смо када је власник довео пса на преглед, јер га је угризао крпељ. Није имао изражене симптоме осим коњунктивитиса, тачније промјена на слузници ока, али прегледом очију установили смо присуство очног црва - рекао је Гајић.

Додао је да егзистирање црва у оку може изазвати различите потешкоће.

- Најчешће се не ради о тешким болестима иако је и сљепило могуће. Обично је то код паса коњунктивитис са гнојним исцјетком, а понекад и бол па заражена животиња, али и човјек држе очи затвореним. Код људи се у раним стадијумима најчешће манифестује осјећај страног тијела у оку и различито јаки поремећаји вида. Пас није преносник болести на човјека већ само мува - објаснио је Гајић.

Сматра да су промјене климатских услова изазвале појаву "летећих преносника", које иначе нису карактеристичне за наше поднебље.

- Мува слети на пса како би се хранила секретом његовог ока и тако остави ларве "телазије". Оне могу бити појединачне, али може их бити и више. Лако се ваде, али их је тешко уочити. Паразити су дугачки до 19 милиметара и по оку се крећу брзим змијоликим покретима. Настањује сузни канал, капке и трећи очни капак. Процес лијечења захтијева вађење паразита и коришћење локалних препарата за лијечење очију као што су капи и масти - објаснио је Гајић.

Апеловао је на власнике да уколико код својих љубимаца примијете симптоме коњунктивитиса, оду код ветеринара како би им установили праву дијагнозу те да ни у ком случају пса не лијече на своју руку.

У Ветеринарском институту Републике Српске потврдили су дијагнозу ветеринара из "Вет центра" те додали да је ово уједно и први случај постојања очног црва код пса на подручју града и први са којим су се сусрели на овом институту.

Иначе, први случај очног црва код човјека на Балкану, забиљежен је у Хрватској 2015. године.

Срчани црв

У ветеринарској амбуланти "Вет центар" кажу да поред очног постоји и срчани црв код пса, којег преносе комарци и који је знатно опаснији.

- Тешко се уочава. Може у потпуности да запуши крвне судове и тада је интервенција ветеринара узалудна. Најбоље рјешење је да пас пије превентивне лијекове против овог обољења - рекли су у "Вет центру".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана