Osveštana crkva u naselju Šargovac

Srna
Osveštana crkva u naselju Šargovac

Banjaluka - Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom osveštanja Crkve Svetog arhangela Mihaila u banjalučkom naselju Šargovac, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović.

Svetu arhijerejsku liturgiju vladika Jefrem služio je sa više vladika i uz sasluženje sveštenstva i đakona Eparhije banjalučke.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ najvažniji elemenat srpskog nacionalnog i državnog identiteta.

“Zato je veoma važno da SPC jača ulogu i ima sve veću podršku naroda. Čestitam stanovnicima Šargovca na osveštenju Crkve i zahvalan sam svima koji su dali doprinos da bude izgrađena”, rekao je Dodik novinarima nakon osveštanja Crkve.

On je podsjetio da je vladika banjalučki Jefrem veliki graditelj i da je u posljednjih deset godina na prostoru Eparhije banjalučke izgrađeno više od 200 crkava.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da se Banjaluka može pohvaliti velikim brojem vjerskih objekata koji su izgrađeni prethodnih nekoliko godina.

“Pohvaliću Sekretarijat za vjere koji predano radi sa eparhijama SPC da bi na područjima koji su od interesa za lokalnu zajednicu i gdje postoji potreba građana bili građeni hramovi”, rekla je Cvijanovićeva.

Vladika banjalučki Jefrem kaže da se izgradnjom hramova pokazuje vitalnost naroda božijeg.

“To ne može nikakva ljudska nemoć, niti grijeh omesti. Draga braćo i sestre, ne smijemo biti pesimisti i izgubiti nadu u bolje sutra. Moramo učiti od mudrih i zrelih naroda koji su znali da nije moguće lako izbrisati neki narod, ako to sam sebi ne učini”, naveo je vladika Jefrem.

Kum na osveštanju novoizgrađenog hrama u Šargovcu je Goran Selak, koji je rekao da je počastvovan što je kum hrama i da je ovo poseban dan za njega i njegovu porodicu.

Osveštanju su prisustvovali brojni građani, ministri u Vladi Republike Srpske i Srbije, te zvanice iz javnog i društvenog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana