Остаци мостова пријете купачима

Данијела Стоканић
Остаци мостова пријете купачима

Бањалука - Мјештани насеља Карановац, Чесма и Пријечани кажу да, иако су од мајских поплава прошла два мјесеца, дијелове жељезних конструкција мостова које је тада однијела вода још нико није уклонио, те да се плаше да се купају у близини остатака мостова.

Предсједник Савјета МЗ Карановац Бошко Вуксан рекао је да су се најмање десет пута обраћали предузећу "Путеви РС", које је надлежно за ову дионицу пута, како би извукли дијелове старог моста из Врбаса, али да нико ништа није предузео.

- Конструкција старог моста која вири из ријеке представља право ругло за наше насеље, као и опасност за купаче. Не знам како никоме од надлежних није засметало ни за вријеме Европског првенства у кајаку и кануу - рекао је Вуксан.

Додао је да надлежно предузеће још није завршило ни радове на потпорним зидовима на новом мосту.

Ђука Грујић, која живи у насељу Пријечани, каже да свакодневно страхује за безбједност дјеце која се играју у непосредној близини мјеста гдје се некад налазио мост.

- Бојим се да ће се неко повриједити на жељезне сајле које су једине остале од моста. Мјесто гдје је некад био мост сад је врло неуредно. Ако треба, ангажоваћемо ми, о свом трошку, предузеће које ће то урадити - рекла је Грујићева.

Мјештани кажу да су од надлежних и лопови били ажурнији, па су прије двадесетак дана исјекли и украли дијелове жељезне конструкције моста. 

Из предузећа "Путеви РС" истичу да, као инвеститор изградње новог моста у Карановцу, раде на проналаску најбољег рјешења за трајно уклањање конструкције старог моста, која је тешка 120 тона.

- Извођач радова обавља завршне радове на обалним утврдама новог моста који се изводе према усвојеном пројектном рјешењу и важећем одобрењу за грађење - рекла је портпарол "Путева РС" Наталија Кострешевић.

Из Градске управе, која је надлежна за мостове у Пријечанима и Чесми, поручили су да је у току припрема за јавну набавку за избор најповољнијег понуђача за извођење радова на уклањању срушених мостова, односно њихових дијелова.

Чесма

Исти проблем имају у становници Чесме, гдје је цијели мост срушен у ријеку и тако стоји већ више од два мјесеца.  Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић каже да они имају друге приоритете, али да ће свакако, уколико ускоро не изваде остатке старог моста, тражити од надлежних да то ураде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана