Oronule table odlaze u zaborav

Ivana Kardum
Oronule table odlaze u zaborav

Banjaluka - Stare, pocijepane i išarane naljepnice sa redom vožnje na tablama autobuskih stajališta uskoro bi trebalo da odu u zaborav, čime će korisnicima gradskog prevoza, pored besplatnih brošura i internet aplikacije, ponovo biti dostupan i ovaj vid informisanja.

Šef odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Slavko Davidović rekao je da su sklopili ugovor sa štamparijom, te su nove naljepnice sa redovima vožnje već u izradi.

Prema njegovim riječima, kod građana ne bi trebalo da postoji neinformisanost o terminima vožnje, jer je obezbijeđeno više načina putem kojih se može saznati vrijeme polaska željenog autobusa.

- Štampane brošure redova vožnje, u tiražu od 15.000 komada, besplatno se distribuiraju korisnicima javnog prevoza prilikom vađenja mjesečnih karata. Takođe, one se mogu preuzeti i u prijemnoj kancelariji u zgradi Gradske uprave - istakao je Davidović.

Dodao je da, prema njihovim podacima, oko 10.000 korisnika ima instaliranu aplikaciju “BL bus”, pomoću koje termine mogu provjeriti na mobilnim telefonima, tablet uređajima i računarima.

- Elektronska aplikacija funkcioniše na zanimljiv način gdje su polasci autobusa koji su prošli obilježeni sivom bojom, prva sljedeća vožnja označena je crvenom, a svi ostali polasci su plavi - objasnio je Davidović. Pored toga, podsjetio je i na novi projekat “pametnih stajališta”, koja će biti postavljena u MZ Centar, i to kod “Pošte” i na Trgu Krajine.

Obnova starih tabli najviše će značiti starijoj populaciji, koja ovu naviku informisanja teško može zamijeniti korišćenjem savremene tehnologije. - Ako na tablama ne piše vrijeme polaska autobusa, onda je bolje da ih sklone, jer je njihova funkcija postala besmislena. Značilo bi nam da možemo pročitati termine gradske vožnje, jer ovako ne znamo jesmo li zakasnili ili autobus još nije stigao - rekao je penzioner Radenko.

Građani imaju primjedbe i na to što nigdje nisu napisani termini dolaska autobusa na svoja odredišta.

- Ne koristim često usluge gradskog prevoza, ali s obzirom na to da autobusi stalno kruže, obilazeći više stanica, ne znamo tačno vrijeme njihovog dolaska na odredište - požalila se studentkinja Katarina.

Stranjanski autobus

Zbog zatvaranja mosta u Dragočaju, prigradski autobus na liniji Stranjani - Banjaluka voziće starom prijedorskom cestom. Most na Dragočajki od 1. avgusta biće zamijenjen novoizgrađenim, a do tada mještani ovog naselja moći će da koriste alternativni pješački prelaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana