Опасност вреба због подигнутих рампи

Данијела Стоканић
Опасност вреба због подигнутих рампи

Бањалука - Рампе на пружном прелазу код "Инцела" у насељу Ада већ данима су подигнуте због недостатка скретничара возова, а тиме је угрожена безбједност свих учесника у саобраћају који прелазе преко њега.

Како незванично сазнаје "Глас Српске", недавно је одржано тестирање запослених у предузећу "Жељезнице РС" које није положило неколико пружних радника, па предузеће тренутно кубури са недостатком скретничара. Због тога поменути прелаз преко пруге Бањалука - Добој посљедњих дана није обезбијеђен рампом. 

У писменом саопштењу из "Жељезница РС" наводи се да безбједност саобраћаја није угрожена, јер је возно особље о овом обавијештено да би возови из оба смјера стали испред путног прелаза.

- Возачи у друмском саобраћају се упозоравају да поштују саобраћајне прописе, те пратећу и додатну пружну сигнализацију да не би угрозили своју ни безбједност других учесника у саобраћају - наводи се у саопштењу које су пренијеле агенције.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић истиче да је скандалозно да пружни прелаз код "Инцела", гдје се механички дижу рампе, остане без радника који регулише саобраћај на тој локацији.

- Без поменутог вида регулације пружни прелаз код "Инцела" представља огромну опасност за возаче и пјешаке, јер сви имају стечену навику да је ту саобраћај био регулисан рампама - рекао је Јаћимовић.

Додао је да "Жељезнице РС" треба што прије да поставе особу која ће регулисати саобраћај, као што је то раније био случај. 

- Поред тога, безбједност грађана ни на другим пружним прелазима у граду није на пуно бољем нивоу, највише због неуређености и недовољног броја саобраћајне сигнализације - истакао је Јаћимовић.

С циљем повећања безбједности, додао је Јаћимовић, град је заједно за "Жељезницама РС" прије двије године кренуо у анализу кружних прелаза који су опасни за грађане. Између осталог, један од најопаснијих пружних прелаза је у Дервишима, гдје је било и трагичних исхода.

Да би повећала безбједност грађана на пружном прелазу код "Инцела", Градска управа у петак је поставила знак да је пут преко пруге без браника и таблу "Пажња, рампа није у функцији". На подручју града постоје 33 путно-пружна прелаза.

- Ово је сулудо. Укрштање саобраћајнице и пружног прелаза није најпрегледније, а када неко страда, онда ће се надлежни сјетити да реагују. Преко пруге прелазим сваки дан јер идем на посао, а откако су рампе подигнуте не само да гледам, већ и прозор аутомобила држим отворен не бих ли чуо долазак воза - казао је мјештанин насеља Чесма Јован Јанковић.

Пејаковић

Предсједник мјесне заједнице Ада Вито Пејаковић каже да становници овог насеља и остали грађани уопште нису били обавијештени о проблему у вези са рампом.

- Ово није први пут да пружни прелаз буде без скретничара који регулише саобраћај на тој локацији, дешавало се то и раније. Неко од надлежних у граду или Републици Српској требало би да реагује јер је тај прелаз веома ризичан за учеснике у саобраћају - рекао је Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана