Opasno pješačenje do škole u Novoj varoši

Vesna Popović
Opasno pješačenje do škole u Novoj varoši

Banjaluka - Raskrsnica u blizini Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" u Novoj varoši je veoma nepregledna, zbog čega su ugroženi svi učesnici u saobraćaju, među kojima je i mnogo đaka pješaka, a saobraćajne nesreće nisu rijetkost.

Kako bi ovome konačno stali u kraj, u Savjetu MZ Nova varoš su od Gradske uprave zatražili hitno rješavanje tog problema na raskrsnici ulica Dragiše Vasića, Svetozara Markovića i Pave Radana. Predsjednik Komisije za komunalna pitanja i pitanja saobraćaja u MZ Nova varoš Ljubiša Gavranović objasnio je da izlazak vozila iz ulica Dragiše Vasića i Svetozara Markovića na ulicu Pave Radana bez pojačanog opreza nosi veliki rizik.

- Da bi vozači iz tih ulica skrenuli u željenom smjeru, moraju polovinom auta da izađu na raskrsnicu kako bi vidjeli da li mogu ići dalje. Dešava se da vozila koja se kreću ulicom Pave Radana "pokupe" ona koja "izvire" iz ulice Dragiše Vasića ili Svetozara Markovića i to je uzrok svih nesreća - rekao je Gavranović.

Predsjednik Savjeta MZ Nova varoš Manojla Zrnić kazao je da se na toj raskrsnici dešava veliki broj saobraćajki.

- Građani žele da se taj problem riješi, zato smo se obratili Gradskoj upravi, koja je naložila nadležnom odjeljenju da se posveti tom pitanju. Svaki dan ovdje cirkuliše mnogo vozila i pješaka, pogotovo djece, jer se pored raskrsnice nalazi škola. Zbog svega toga očekujemo da će grad ponuditi adekvatno rješenje - kazao je Zrnić.

Iz Gradske uprave poručuju da je u toku analiza odvijanja saobraćaja u zoni te raskrsnice.  

- U okviru analize od Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka zatraženi su podaci o broju i karakteristikama saobraćajnih nesreća u proteklom periodu - naveli su u Gradskoj upravi i dodali da će nakon analize biti u mogućnosti da predlože rješenje.

U Policijskoj upravi (PU) su rekli da je na toj lokaciji od početka godine do 1. oktobra bilo sedam saobraćajki.

- Četiri su za posljedicu imale materijalnu štetu, u dvije nesreće učesnici u saobraćaju su zadobili lakše, a u jednoj su evidentirane teške tjelesne povrede - kazali su u PU. 

Dodali su da su se na toj raskrsnici lani dogodile dvije saobraćajne nesreće. U jednoj je pričinjena materijalna šteta, a u drugoj su evidentirane lake tjelesne povrede.

Ogledala bez efekta

Ljubiša Gavranović je kazao da su na raskrsnici postavljena i dva ogledala.

- Ona bi trebalo da vozačima omoguće uvid u vozila koja dolaze iz drugih pravaca, ali nisu od velike pomoći - kazao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana