Огрев плануо прије зиме

Сања Амиџић
Огрев плануо прије зиме

Бањалука - Хладни дани куцају на врата, због чега је већина становника похрлила да набави огрев, али ће на испоруку дрвета или пелета морати да чекају и до 20 дана, јер је због велике потражње дошло до несташице ових енергената.

У предузећу "Лана експорт-импорт" рекли су да је потражња за огревом ове године знатно већа у односу на претходне године, а да због несташице дрвета и пелета тренутно нису у могућности да примају наруџбе.

- Дрва и пелета немамо, у понуди је само брикет. Очекујемо да нам ускоро стигну ови енергенти, али када и колико ће стићи, не можемо прецизирати. Једноставно је таква ситуација, а огрев када стигне, ко се задеси ту да купи, тај ће и добити. Другачије не можемо - казали су у овом предузећу.

Према њиховим ријечима, цијена палете цијепаног дрвета од 1,7 кубика је 160 КМ, док је тона брикета 260 КМ.

- Према посљедњој цијени, тона пелета била је 300 КМ, међутим, колика ће бити када дође, није познато - рекли су "Лани експорт-импорт" и додали да је лани јагма за пелетом била тек у новембру, када је овог енергента нестало готово на свим продајним мјестима у граду.

У предузећу "Дрвопродекс" из Карановца, које продаје брикет, такође кажу да је повећана потражња за овим енергентом.

- Купци су ове године почели набављати огрев раније него што су то чинили лани. Вјероватно поучени ситуацијом од прошле године када је током зиме дошло до несташице огрева, сада су пожурили да се на вријеме обезбиједе. Цијена брикета по тони остала је као и лани, па тона бољег брикета кошта 240 КМ, а нешто лошијег 200 КМ - казали су у "Дрвопродексу" и додали да овај енергент, осим што га продају на домаћем тржишту, извозе и у друге државе.

За мјештанина Аде Милана Поповића нема зиме, јер је на вријеме обезбиједио огрев.

- Купио сам десет метара дрвета и планирам да купим још одређену количину брикета. Нисам имао посебних проблема јер сам пазарио од човјека од којег купујем већ неколико година - казао је Поповић.

Мање среће је имао његов суграђанин Горан Симић, који каже да му је продавац рекао да дрва може довести до краја мјесеца јер је огромна потражња.

- Обећао је довести дрва за неких 20 дана, јер има наруџбе од раније. То и није нешто касно. Али, чујем да људи имају проблема са набавком огрева због велике потражње - казао је он.

Продавци

Осим продаваца дрва, и превозници имају пуне руке посла. Да је тако, говори податак да се на испоруку дрва мора чекати данима.

- Зависи гдје се налазе и куда се возе дрва. Ако је ближа локација, испоручујемо за пар дана, ако је даље, купци морају бити стрпљиви - казао је један од продаваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана