Odzvonilo redukcijama vode sa “Crnog vrela”

Vanja Gajić
Odzvonilo redukcijama vode sa “Crnog vrela”

Banjaluka - Za više od 5.400 stanovnika platoa Manjače uskoro će biti obezbijeđeno stabilno snabdijevanje vodom, bez redukcija i čestih nestanaka vode, u okviru prve faze realizacije velikog vodovodnog sistema “Crno vrelo”.

Završeni su radovi na podsistemu “Zvijezda”, jednom od ključnih dijelova sistema “Crno vrelo”, koje u budućnosti treba da obezbijedi snabdijevanje vodom za 20.000 potrošača sa rubnih područja Banjaluke i Prijedora.

- Ukupno je izgrađeno 14 kilometara vodovodne mreže ovog podsistema, za šta je emisijom gradskih obveznica obezbijeđen 1,1 milion KM. Zahvaljujući ovom podsistemu biće obezbijeđeno stabilno snabdijevanje vodom za 1.810 domaćinstava, odnosno 5.400 stanovnika sa područja Donjeg i Gornjeg Pervana, Goleša, Čokorskih polja, Borkovića, Gornje i Donje Bistrice i Gornje Piskavice - kazali su u Gradskoj upravi.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, preduzeće “Prijedorputevi” ovih dana završilo je sve radove na izgradnji tri kraka primarnog cjevovoda na podsistemu “Zvijezda”.

Kako su precizirali, urađeni su krak “B” prema Dedića lokvi, dužine 6.563 metra, koji se odnosi na naselja Milojevići, Dedići, Marčete, Divljaci, Jankovići, Ninkovići, zatim krak “C” prema rezervoaru “Đurića glavica” (dužine 5.905 metara) i krak “F” - spojni cjevovod od rezervoara “Polića brdo” do rezervoara “Jankovića brdo” (dužine 1.668 metara).

- Podsistemu “Zvijezda” gravitira oko 1.810 domaćinstava, od čega naselje Borkovići sa oko 520 domaćinstava i Gornja Piskavica sa oko 300 domaćinstava - rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Kako su pojasnili, završetkom podsistema “Zvijezda” neka domaćinstva će prvi put dobiti vodu, a većini će biti poboljšano snabdijevanje vodom jer se rezervoar “Đurića glavica”, koji pokriva naselja Borkovići, dio Bistrice, Radosavske i Slavićke - integriše u vodovodni sistem “Crnog vrela”.

- Na tom sistemu mreža je u lošem stanju pa je neophodno izvršiti identifikaciju trasa, sanaciju mreže i izgradnju novih cjevovoda, da bi u potpunosti bilo riješeno pitanje snabdijevanja vodom - istakli su u resornom odjeljenju.

Investicija

Fabrika vode, kao glavno postrojenje vodovodnog sistema “Crno vrelo” puštena je u funkciju u oktobru prošle godine. Do sada je u izgradnju ovog cjelokupnog vodovodnog sistema uloženo više od deset miliona KM. Procijenjena vrijednost svih potrebnih radova iznosi više od 20 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana