Одзвонило редукцијама воде са “Црног врела”

Вања Гајић
Одзвонило редукцијама воде са “Црног врела”

Бањалука - За више од 5.400 становника платоа Мањаче ускоро ће бити обезбијеђено стабилно снабдијевање водом, без редукција и честих нестанака воде, у оквиру прве фазе реализације великог водоводног система “Црно врело”.

Завршени су радови на подсистему “Звијезда”, једном од кључних дијелова система “Црно врело”, које у будућности треба да обезбиједи снабдијевање водом за 20.000 потрошача са рубних подручја Бањалуке и Приједора.

- Укупно је изграђено 14 километара водоводне мреже овог подсистема, за шта је емисијом градских обвезница обезбијеђен 1,1 милион КМ. Захваљујући овом подсистему биће обезбијеђено стабилно снабдијевање водом за 1.810 домаћинстава, односно 5.400 становника са подручја Доњег и Горњег Первана, Голеша, Чокорских поља, Борковића, Горње и Доње Бистрице и Горње Пискавице - казали су у Градској управи.

Према подацима Одјељења за комуналне послове, предузеће “Приједорпутеви” ових дана завршило је све радове на изградњи три крака примарног цјевовода на подсистему “Звијезда”.

Како су прецизирали, урађени су крак “Б” према Дедића локви, дужине 6.563 метра, који се односи на насеља Милојевићи, Дедићи, Марчете, Дивљаци, Јанковићи, Нинковићи, затим крак “Ц” према резервоару “Ђурића главица” (дужине 5.905 метара) и крак “Ф” - спојни цјевовод од резервоара “Полића брдо” до резервоара “Јанковића брдо” (дужине 1.668 метара).

- Подсистему “Звијезда” гравитира око 1.810 домаћинстава, од чега насеље Борковићи са око 520 домаћинстава и Горња Пискавица са око 300 домаћинстава - рекли су у Одјељењу за комуналне послове.

Како су појаснили, завршетком подсистема “Звијезда” нека домаћинства ће први пут добити воду, а већини ће бити побољшано снабдијевање водом јер се резервоар “Ђурића главица”, који покрива насеља Борковићи, дио Бистрице, Радосавске и Славићке - интегрише у водоводни систем “Црног врела”.

- На том систему мрежа је у лошем стању па је неопходно извршити идентификацију траса, санацију мреже и изградњу нових цјевовода, да би у потпуности било ријешено питање снабдијевања водом - истакли су у ресорном одјељењу.

Инвестиција

Фабрика воде, као главно постројење водоводног система “Црно врело” пуштена је у функцију у октобру прошле године. До сада је у изградњу овог цјелокупног водоводног система уложено више од десет милиона КМ. Процијењена вриједност свих потребних радова износи више од 20 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана