Odvoz smeća u Banjaluci poskupljuje za 19 odsto

Ivana Kardum
Odvoz smeća u Banjaluci poskupljuje za 19 odsto

Banjaluka - Poskupljenje prikupljanja i odvoza komunalnog otpada iz domaćinstava trebalo bi da iznosi 19 odsto ili 0,02 KM po metru kvadratnom. O tome su juče raspravljali odbornici Skupštine grada.

Prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, promjene u radu “Čistoće” odnosiće se na nabavku vozila za odvoz kabastog otpada, drugačiji pravilnik koji definiše zone kada i gdje se prikuplja otpad, kao i nabavku kontejnera.

- Samo prošle godine nabavili smo oko 300 kontejnera, a sadašnji zahtjevi sa terena su za još 530. Uprkos odlivu stanovništva, povećava se količina smeća na regionalnoj deponiji u Ramićima - rekao je Radojičić.

Dodao je da će povećanje od 0,02 KM po metru kvadratnom za prosječan dvosoban stan s obračunatim PDV-om iznositi od 1,40 do 1,50 KM mjesečno.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da bi “Čistoća” trebalo da poradi na osmišljavanju drugih načina kreiranja cjenovnika.

- Cijene za odvoz otpada ne treba da se prave po kvadraturi stana, već na osnovu broja ljudi. Po sadašnjoj računici, dobili smo situaciju da u stanu sa isto kvadrata može da stanuje deset ili više članova, a u drugom jedna osoba, pri čemu plaćaju istu cijenu - naglasio je Talić.

Dodao je da bi ovo povećanje trebalo da donese i bolji kvalitet usluge odvoza smeća, što se posebno odnosi na pitanje kabastog otpada, koje je do sada sprovođeno samo u okviru proljećne akcije čišćenja grada. Nezavisna odbornica Mirna Savić-Banjac rekla je da opozicija nije za povećanje cijene odvoza otpada te podsjetila da je cijena ovih usluga ostala ista kada je došlo do smanjenja cijene goriva.

- Podržavamo da radnicima treba povećati plate, ali to nije briga građana, već bi preduzeće “Čistoća” to trebalo da obezbijedi dobrim poslovnim rezultatima - rekla je Savić-Banjac.

Dodala je da je u 21. vijeku neprihvatljivo da samo na nekoliko mjesta u gradu postoje kontejneri za različite vrste otpada, kao i da bi Skupština grada pred donošenje ove odluke trebalo da ima informacije o finansijskom poslovanju preduzeća “Čistoća”.

Odluke o svim tačkama dnevnog reda donošene su na kraju skupštinskog zasjedanja.

Minimalna zaduženost

Igor Radojičić je istakao da je, pored ulaganja u velike projekte, grad od 2013. do danas smanjio zaduženost za više 60 miliona KM te se sada sa 115 miliona KM duga nalazi na najnižem stepenu zaduženja u posljednjih deset godina.

- Kada je riječ o javnim finansijama, politika je da se istovremeno ide sa smanjivanjem duga, koji sada iznosi deset odsto, a zakonski je dozvoljeno 18, i koja će da omogući razvoj grada - istakao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana