Održan sastanak inicijative za Čist Vrbas

Agencije
Održan sastanak inicijative za Čist Vrbas

Jezero - Rafting klub Kanjon, sa partnerima, nastavlja sa realizacijom projekta pod nazivom Inicijativa za Čist Vrbas. Rekao je ovo nakon radnog sastanka Inicijative održanog u Jezeru, predsjednik RK Kanjon Aleksandar Pastir.

On je naglasio da će projekat realizovati RK Kanjon i partnerski klubovi  u sportovima na vodi, a sve uz logističku podršku lokalnih  zajednica u slivu rijeke Vrbas i kompanije Coca Cola, koja je i do sada podržavala realizaciju ovog projekta.

Na današnjem sastanku, kojem su prisustvoali predstavnici opština Jezero, Donji Vakuf, Jajce i Šipovo smo dogovorili da već četvrtog jula organizujemo sastanak Inicijative u Donjem Vakufu, kako bismo definisali hodogram realizacije ovog projekta u cjelini, kaže Pastir. On je dodao da su se, na zadovoljstvo svih učesnika, u projekat po prvi put uključili predstavnici opštine Jezero.

U opštini Jezero nisu krili zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica uključena u realizaciju ovog projekta. „Sedmog jula, uz pomoć RK Kanjon, i na njihovu inicijativu,  organizovaćemo veliku akciju uređenja rijeke Plive i njenog  priobalja. U ovu akciju uključićemo sve naše raspoložive kapacitete" kaže načelnica opštine Jezero i domaćin današnjeg sastanka inicijative, Snežana Ružičić. 

„Inicijativa za Čist Vrbas proizašla je iz Vrbaske eko regate koju je još 2003 godine pokrenuo banjalučki rafting klub Kanjon. Samo u prvih nekoliko godina, iz kanjona rijeke Vrbas izvučeno je preko 40 automobilskih olupina i nekoliko desetina  tona otpada.  Kroz jednu njegovu fazu, projekat je podržavao UNDP, uz komercijalne partnere poput kompanije Coca Cola, i uz logističku podršku lokalnih zajednica u slivu Vrbasa.  Najvažniji rezultat projekta je Povelja  za Čist Vrbas koju su prije sedam godina potpisali načelnici svih lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas, sa svim obavezama i dužnostima koje iz nje proističu", kaže Pastir naglašavajući da je lokalnim zajednicama potreban novi impuls kako bi odgovorno i disciplinovano pristupili očuvanju rijeke Vrbas i njenih pritoka.

Ove godine će ponovo biti organizovana akcija čišćenja korita rijeka Vrbas i Pliva na nekoliko mikrolokacija predviđenih programom ekološke regate a 12.avgusta biće organizovana velika turistička regata od Krupe na Vrbasu do Banjaluke čiji je cilj promocija potencijala koje posjeduje kanjon rijeke Vrbas. Krajnji cilj projekta je da u lokalnim zajednicama obuhvaćenim projektom sliv rijeke Vrbas budu očišćen kako bi bila organizovana velika turistička regata od njenog izvora do ušća. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana