Odbor u OŠ Đura Jakšić se oglušio o nalog ministra

Cvija Mrkonjić
Odbor u OŠ Đura Jakšić se oglušio o nalog ministra

Banjaluka - Ministarstvo prosvjete i kulture RS naložilo je Školskom odboru Osnovne škole "Đura Jakšić" da razriješi dužnosti direktora škole Darka Tomića do 10. marta zbog utvrđenih nepravilnosti u radu, ali tu odluku odbor nije ispoštovao u zakonskom roku.

Potvrdili su ovo u Ministarstvu prosvjete i kulture RS i kazali da je ministar na osnovu Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju pokrenuo inicijativu za razrješenje direktora ove škole, a koju je Školski odbor odbacio.

- Ministar je 4. februara naložio Školskom odboru ove škole da sprovede postupak razrješenja direktora Darka Tomića u roku od 30 dana - kazali su u ministarstvu.

Dodali su da su zatražili od Republičke uprave za inspekcijske poslove da dostavi izvještaj o postupku inspekcijskog nadzora nad primjenom propisa iz oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja u ovoj školi.

- Utvrđeno je da je škola bez raspisivanja konkursa primila radnika na upražnjeno radno mjesto suprotno zakonu - rekli su u ministarstvu i dodali da ni imenovanje Komisije za prijem radnika nije obavljeno u skladu sa Pravilnikom o proceduri i kriterijumima za prijem radnika u radni odnos.

U ministarstvu su napomenuli da je zakonom propisano da ukoliko Školski odbor ne razriješi direktora škole, ministar će ga razriješiti i imenovati vršioca dužnosti.

Direktor OŠ "Đura Jakšić" Darko Tomić kazao je da njegov mandat ističe u junu ove godine, a da je prošle sedmice raspisan redovan konkurs za izbor direktora škole.

- Školski odbor je dužan da minimalno tri mjeseca prije isteka mandata raspiše konkurs za novog direktora škole, što je i učinjeno - kazao je Tomić.

Predsjednik Školskog odbora Slađana Brković-Grbić rekla je da je odbor održao sjednicu na kojoj je bilo riječi o ovom slučaju. Tvrdi da je raspisan novi konkurs za direktora i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

- Obavili smo glasanje i uputili odgovor. Ako u ministarstvu nisu još primili našu odluku, primiće je uskoro, jer sve je urađeno do predviđenih rokova - kazala je Brković-Grbić.

Sindikat

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture u Savezu sindikata RS Dragan Gnjatić kazao je da nije znao da je ministarstvo izdalo nalog o razrješenju direktora ove škole.

- Ministarstvo je u skladu sa zakonom pokrenulo inicijativu, koju Školski odbor može i ne mora da ispoštuje - kazao je Gnjatić i dodao da i sindikat ima pravo da pokrene inicijativu za razrješenje direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana