Od socijalne pomoći u Banjaluci živi 667 lica

Danijela Stokanić
Od socijalne pomoći u Banjaluci živi 667 lica

Banjaluka - U Centru za socijalni rad trenutno je registrovano 667 korisnika stalne socijalne novčane pomoći, a od početka godine stigao je 71 novi zahtjev.

Kako su objasnili u ovom centru, zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć podnijele su 63 socijalno ugrožene osobe, a osam je po nalogu stručnih lica.

- Broj korisnika se već nekoliko godina kreće između 580 i 750, a među njima je najviše starih i nemoćnih lica, koja se nalaze na ivici siromaštva. Izmjena broja korisnika u toku godine je primjetna jer neki umru ili im se promijene prilike u porodici, pa im pravo na nadoknadu prestane, dok s druge strane nove korisnike stavljamo na listu - rekla je pomoćnik direktora ovog centra Dalila Bojić-Rold.

Dodala je da je iznos ove pomoći za jednog člana 123,75 KM, a za pet i više članova maksimalnih 247,50 KM.

- Novčana pomoć je pravo koje može ostvariti pojedinac nesposoban za rad, kao i porodica čiji članovi nisu sposobni za rad, a koji pri tome nemaju vlastitih prihoda. Takođe, ovu vrstu pomoći mogu ostvariti i osobe čiji su ukupni prihodi za izdržavanje ispod 123,75 KM… - naglasila je Bojić-Rold.

Prema njenim riječima, zahvaljujući profesionalnosti  radnika u prijemnoj kancelariji, svi građani koji se Centru prvi put obrate za pomoć dobiju pravu informaciju o uslovima za ostvarivanje prava na novčanu pomoć.

- Time se broj mogućih odbijenih zahtjeva znatno smanjuje i stranke budu pošteđene bespotrebnog prikupljanja dokumentacije - istakla je Bojić-Rold.

S druge strane, jednokratnu novčanu pomoć od Centra u prvih osam mjeseci zatražile su 1.734 porodice, koje su radno sposobne, ali su se igrom slučaja našle u stanju socijalne potrebe. Prosječan iznos koji porodice mogu da dobiju je 150 maraka. 

Jedna od korisnica koja nije željela da joj objavimo ime istakla je da je život pretežak, ali da bi bio gotovo neizdrživ da nema socijalne pomoći.

- Nažalost, nekada sam mogla da radim i sebi zaradim, ali sam ostarjela i nema ko o meni da se brine, pa me socijalna pomoć drži u životu. Nije važno kolika je, važno je da je dobijam - rekla je ona.

Broj korisnika na kraju godine.

Broj korisnika u 2011.

Broj korisnika u 2012.

Broj korisnika u 2013.

Broj korisnika u 2014.

580

639

584

750

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana