Од септембра у Бањалуци јавно купатило за бескућнике

nezavisne.com
Од септембра у Бањалуци јавно купатило за бескућнике

Бањалука - Велики број социјално угрожених грађана, међу којима и они који живе на улици и нису у могућности да одржавају личну хигијену, већ од почетка септембра моћи ће се окупати у јавном купатилу Удружења “Мозаик пријатељства”.

Идеја Удружења “Мозаик пријатељства” да изграде ове корисне просторије наишла је само на позитивне реакције.

Мирослав Субашић, секретар Удружења, казао је да већ сада има најмање 20 до 30 људи који се сваки дан распитују када ће бити отворено јавно купатило, како би личну хигијену могли одржавати на прави начин.

“Јавно купатило биће ускоро завршено, остало је још само да спроведемо струју. Почеће са радом већ почетком септембра, када нашим корисницима обезбиједимо баш све потребно за угодно купање у три туш-кабине, три ЊЦ-а и кабине за пресвлачење”, казао је  Субашић.

Када обаве купање, корисници ће имати дужност да иза себе очисте просторије.

“Засад ће између 50 и 100 људи моћи да користи просторије купатила. Да бисмо га што дуже одржали у добром стању, задужићемо по једну мушку и женску особу које ће корисницима давати кључеве од купатила и гардеробе, као и све што је потребно за купање”, казао је Субашић.

Купатило ће радити сваког радног дана од осам до 16 часова.

“Видјећемо још да ли ће радити и викендом. Морамо наћи људе који ће дежурати, јер викендом имамо много обавеза”, додао је  Субашић.

Радови на изградњи купатила почели су средином јула. До сада је уложено око 10.000 КМ, а поред волонтера, у његовој изградњи учестовали су и бројни грађани и донатори са својим новчаним или материјалним донацијама.

Просторије за изградњу  јавног купатила Удружење “Мозаик пријатељства” добило је на коришћење од града, и то у згради у насељу Обилићево гдје већ годинама ради и њихова јавна кухиња “Оброк љубави”.

“Знајући да градске власти или нису у могућности да издвоје средства за реновирање или је потребно дуго чекати, одлучили смо да убрзамо процес и просторије сви заједно, волонтерски реновирамо и опремимо за будуће кориснике. На овај начин  олакшали смо  и онако тешке услове живота људи на улици.

Половна гардероба и обућа коју прикупљамо у контејнерима за сиромашне у овом случају завршиће тамо гдје је најпотребнија. Уз јавно купатило планирамо да реновирамо још двије просторије, којима ћемо конкретну сврху тек одредити”, казали су у овом удружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана