Od planirana četiri grad Banjaluka novca ima za jedan vrtić

Vesna Popović
Od planirana četiri grad Banjaluka novca ima za jedan vrtić

Banjaluka - Da bi smanjio liste čekanja u vrtićima grad planira da četiri poslovna prostora adaptira u obdaništa, ali za sada je izvjesno da će ove godine radovi jedino početi u ulici Marka Kraljevića na Obilićevu, dok će drugi morati da sačekaju bolja vremena.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je 100.000 maraka, koliko je planirano da ove godine bude izdvojeno iz gradske kase za ove namjene, dovoljno samo za renoviranje jednog prostora.

- Radimo projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju, nakon čega ćemo pokrenuti tender za izbor izvođača radova. Nadam se da ćemo u novembru moći početi sa radovima u ulici Marka Kraljevića - kazao je Bilčar i dodao da je planirano da u tom vrtiću obezbijede mjesto za jednu vrtićku grupu od 30 djece.

Međutim, nije mogao precizirati kada bi ta rekonstrukcija trebalo da bude završena, odnosno, da li će u ovoj godini taj prostor biti pripremljen za smještaj mališana.

- Radovi će sigurno početi, ali teško je reći da li ćemo ih do kraja godine završiti. Tenderske procedure se mogu odužiti, a to značajno utiče na realizaciju projekta - kazao je on.

Napomenuo je da je grad pripremio još tri prostora za adaptaciju, koji treba da budu sanirana, i to po jedan u Rosuljama u ulici Kralja Petra Drugog Karađorđevića, na Obilićevu, kod vrtića "Bubamara", te na Starčevici gdje je donedavno bila smještena Gradska razvojna agencija.

- Za te prostore ćemo planirati sredstva za iduću godinu - naveo je Bilčar i dodao da je u izradi i projekat gradnje velikog vrtića u blizini takozvanog Kupusišta te da će novac za taj projekat pokušati obezbijediti tako što će ga kandidovati kod predsjednika Republike.

U okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u 22 gradska vrtića boravi 2.208 djece, a na listama čekanja za upis se nalazi gotovo isto toliko, odnosno 2.254 mališana.

- Najveći broj djece čeka na upis u vrtiće na Starčevici 340, u Obilićevu 300, te u Boriku 200 - navedeno je u informaciji o broju djece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem po mjesnim zajednicama u gradu.

Pomoćnica direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Mira Galić je rekla da je svaki novi vrtić u gradu dobrodošao.

- Svaki prostor koji bude obezbijeđen za smještaj djece poboljšaće obuhvat djece koja su dio predškolskog obrazovanja. Nadam se da će i ostali prostori biti blagovremeno pripremljeni - kazala je Galićeva.

Istakla je da roditelji najviše traže da upišu djecu u vrtiće u centru grada, Obilićevu i Lazarevu te da bi u tim naseljima grad trebalo da širi mrežu vrtića.

Privatni vrtići

Na području grada nalaze se tri privatna vrtića u kojima boravi 124 djece i 18 klubova za djecu, smještenih u 24 objekta, u kojima boravi 1.217 djece.

U privatnim vrtićima i klubovima za djecu boravi 1.341 mališan, a ovi objekti su raspoređeni u 14 mjesnih zajednica.

Koja naselja bi trebalo da dobiju vrtiće

- Rosulje

- Obilićevo

- Starčevica

- Centar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana