Од планирана четири град Бањалука новца има за један вртић

Весна Поповић
Од планирана четири град Бањалука новца има за један вртић

Бањалука - Да би смањио листе чекања у вртићима град планира да четири пословна простора адаптира у обданишта, али за сада је извјесно да ће ове године радови једино почети у улици Марка Краљевића на Обилићеву, док ће други морати да сачекају боља времена.

Вршилац дужности начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је рекао да је 100.000 марака, колико је планирано да ове године буде издвојено из градске касе за ове намјене, довољно само за реновирање једног простора.

- Радимо пројектну документацију за реконструкцију, након чега ћемо покренути тендер за избор извођача радова. Надам се да ћемо у новембру моћи почети са радовима у улици Марка Краљевића - казао је Билчар и додао да је планирано да у том вртићу обезбиједе мјесто за једну вртићку групу од 30 дјеце.

Међутим, није могао прецизирати када би та реконструкција требало да буде завршена, односно, да ли ће у овој години тај простор бити припремљен за смјештај малишана.

- Радови ће сигурно почети, али тешко је рећи да ли ћемо их до краја године завршити. Тендерске процедуре се могу одужити, а то значајно утиче на реализацију пројекта - казао је он.

Напоменуо је да је град припремио још три простора за адаптацију, који треба да буду санирана, и то по један у Росуљама у улици Краља Петра Другог Карађорђевића, на Обилићеву, код вртића "Бубамара", те на Старчевици гдје је донедавно била смјештена Градска развојна агенција.

- За те просторе ћемо планирати средства за идућу годину - навео је Билчар и додао да је у изради и пројекат градње великог вртића у близини такозваног Купусишта те да ће новац за тај пројекат покушати обезбиједити тако што ће га кандидовати код предсједника Републике.

У оквиру Центра за предшколско васпитање и образовање у 22 градска вртића борави 2.208 дјеце, а на листама чекања за упис се налази готово исто толико, односно 2.254 малишана.

- Највећи број дјеце чека на упис у вртиће на Старчевици 340, у Обилићеву 300, те у Борику 200 - наведено је у информацији о броју дјеце обухваћене предшколским васпитањем и образовањем по мјесним заједницама у граду.

Помоћница директора Центра за предшколско васпитање и образовање Мира Галић је рекла да је сваки нови вртић у граду добродошао.

- Сваки простор који буде обезбијеђен за смјештај дјеце побољшаће обухват дјеце која су дио предшколског образовања. Надам се да ће и остали простори бити благовремено припремљени - казала је Галићева.

Истакла је да родитељи највише траже да упишу дјецу у вртиће у центру града, Обилићеву и Лазареву те да би у тим насељима град требало да шири мрежу вртића.

Приватни вртићи

На подручју града налазе се три приватна вртића у којима борави 124 дјеце и 18 клубова за дјецу, смјештених у 24 објекта, у којима борави 1.217 дјеце.

У приватним вртићима и клубовима за дјецу борави 1.341 малишан, а ови објекти су распоређени у 14 мјесних заједница.

Која насеља би требало да добију вртиће

- Росуље

- Обилићево

- Старчевица

- Центар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана