Од паркирања у Бањалуци зарадили три милиона КМ

nezavisne.com
Од паркирања у Бањалуци зарадили три милиона КМ

Бањалука - Укупан приход од наплате паркинга на територији града у првих девет мјесеци ове године је 3.018.925,35 КМ, чиме је градска каса од наплате паркинга пунија за 141.943,95 КМ него у истом периоду прошле године.

Потврдио је ово Славко Давидовић, шеф Одсјека за саобраћај, и рекао да учешће плаћања паркинга СМС-ом износи око 50 одсто.

"Анализа од почетка увођења нулте зоне показује да је остварен позитиван ефекат и да је оправдано увођење исте, јер је поред бољих финансијских резултата омогућено да у сваком моменту на паркиралиштима у нултој зони има слободан одређени број паркинг мјеста које возачи могу искористити", рекао је Давидовић.

Додао је да стационирани саобраћај, односно паркинг систем у граду чини 66 паркиралишта и двије јавне гараже, укупног капацитета 4.826 паркинг мјеста под наплатом.

"Основна улога увођења наплате паркирања са једне стране је контролисано кориштење простора да би корисници могли да паркирају возило и ефикасно да обаве оно због чега су дошли, и са друге стране спровођење регулативних мјера у стамбеним зонама у којима је присутан проблем паркирања од стране запосленог становништва", рекао је Давидовић.

Истакао је да грађани који живе у зонама у којима је уведена наплата паркирања могу користити повлаштену годишњу карту која износи 50 КМ годишње, односно око четири КМ мјесечно. Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја, каже да је главни разлог већим приходима увођење нулте зоне, гдје је временски ограничено трајање паркинга.

"Овај приход треба да се улаже у подизање безбједности саобраћаја и рјешавања саобраћајних проблема, као што је случај у Србији и земљама ЕУ", сматра Јаћимовић.

Горан Д., мјештанин Старчевице, каже да му је тешко пронаћи мјесто за паркинг у граду јер је велика гужва, те сматра да би новац који се заради од наплате паркинга требало уложити у нова паркинг мјеста.

Проширење паркиралишта

Овог мјесеца планирано је повећање капацитета паркиралишта под наплатом.

"Према том плану, у систему наплате биће и паркиралиште у Улици Браце Поткоњака (код тржнице на Обилићеву) и паркиралиште у Улици Академика Јована Сурутке (код "Конзума", преко пута "Акванее"), рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана