Od novembra grijanje iz novih kotlova u Banjaluci

Jasmina Perišić
Od novembra grijanje iz novih kotlova u Banjaluci

Banjaluka - Eko-toplana "Banjaluka" na drvnu sječku počeće da radi u novembru, tako da će korisnici uskoro imati kvalitetno grijanje iz novih kotlova.

Ovo je juče nakon obilaska gradilišta izjavio gradonačelnik Igor Radojičić. Sa njim u obilasku bili su odbornici Skupštine grada i načelnici odjeljenja Gradske uprave.

Radojičić je istakao da je zadovoljan dinamikom građenja, te da se nada da će grad od naredne grijne sezone dobiti stabilno i pouzdano grijanje sa prihvatljivom cijenom.

- To je naš osnovni cilj s kojim smo ušli u ovaj projekat. Nakon dugogodišnjih glavobolja sa grijanjem i gradskom "Toplanom", sada smo na odličnom putu da ovaj projekat bude završen. Radovi napreduju planiranom dinamikom zahvaljujući velikom angažmanu naših partnera iz kompanije IEE, zahvaljujući podršci Gradske uprave i Vlade Republike Srpske u raznim fazama, jer sve ovo prati more papirologije, dozvola, ugovora i saglasnosti. Nesporna je i podrška preduzeća "Vodovod" i "Elektrokrajina" koji su nam izašli u susret u vezi sa lokacijom i izgradnjom cjevovoda - rekao je Radojičić nakon obilaska gradilišta.

Dodao je da će konačno biti riješen dugogodišnji problem grijanja urbanog dijela grada te da će više od 20.000 potrošača moći da odahne.

- U izgradnju nove toplane uložili smo deset miliona KM, a preostaje nam još pet miliona po ugovoru, jer je učešće grada u ovom projektu 15 miliona KM. Imamo i dalje razgovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o sufinansiranju ili refinansiranju kompletnog projekta - kazao je Radojičić.

Naglasio je da postojeća "Toplana" ima obavezu da grije grad do puštanja u rad nove toplane.

- Cijena grijanja za potrošače po kvadratnom metru ostaće ista - rekao je Radojičić.

Projekt menadžer na izgradnji Eko-toplane "Banjaluka" Borko Torbica je rekao da je u toku montaža kotlova.

- Prvi termin puštanja u rad Eko-toplane o kojem se govorilo bio je početak februara 2018. godine. Sad radimo punim kapacitetom i očekujemo već u novembru ove godine prve megavat-časove isporučene iz ovog postrojenja - rekao je Torbica.

Kalorimetar

Igor Radojičić istakao je da će biti promjena u cijeni grijanja kod stanova koji imaju ugrađen kalorimetar, jer on podrazumijeva i određeni fiksni trošak dopreme energije.

- Ta cijena će biti uređena pravilnikom i odlukom koja tek treba da bude donesena. Takvo je pravilo i propis u svim ostalim zemljama koje koriste kalorimetre, a imate sličnu stvar i kod isporuke električne energije. Plaćate onaj dio koji potrošite, ali plaćate i neke fiksne troškove koji se odnose na distribuciju i prenos - objasnio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana