Od nedjelje topli radijatori u Banjaluci

Vesna Popović
Od nedjelje topli radijatori u Banjaluci

Banjaluka - Zbog najavljenih nižih temperatura, gradska "Toplana" će početi sa isporukom toplotne energije u nedjelju, 11. oktobra, četiri dana prije zvaničnog početka sezone grijanja.

Potvrdila je portparol gradske "Toplane" Žaklina Mijatović. 

- Građani već u suboti mogu očekivati tople radijatore jer tada ćemo početi sa takozvanom "toplom probom", a redovna isporuka toplotne energije počeće u nedjelju. Sezona je trebalo da počne  15. oktobra kao i svake godine ali nismo željeli da se naši korisnici smrzavaju s obzirom na najavljeni pad temperature  - objasnila je Mijatovićeva.

Naglasila je da "Toplana" za sada ima dovoljne količine mazuta za početak sezone grijanja.

-  U toku su aktivnosti za nabavku novih količina, tako da se očekuje uredna isporuka toplotne energije tokom cijele sezone - istakla je Mijatovićeva.

Podsjetila je da su tokom redovnog godišnjeg remonta, u koji je uloženo 3,2 miliona KM, sanirani svi uočeni kvarovi.

- Promijenjeno je oko dva kilometra cjevovoda, zahvaljujući čemu će isporuka toplotne energije biti još kvalitetnija - rekla je Mijatovićeva.

Uputila je apel potrošačima u nadi da će imati  razumijevanja ukoliko u prvih nekoliko dana grijanje ne bude kvalitetno.

- Potrebno je osam do 10 dana da se sistem uhoda, nakon čega će isporuka toplotne energije biti uredna - rekla je Mijatovićeva.

Potrošače je obradovala informacija da će im radijatori biti topli prije planiranog početka grijne sezone. 

- Svaka čast ljudima iz 'Toplane'. Dobro je da će stanovi biti topli zbog djece, zbog starijih ali i bolesnih lica. Vjerujem da su se dobro pripremili za sezonu što ovim potezom i pokazuju - rekao je stanovnik ulice Stevana Prvovenčanog Milan Rajković.

Na posljednjoj sjednici Skupštine grada odbornici su usvojili odluku o davanju garancije za zaduženje "Toplane" u iznosu od 7,8 miliona maraka. Tim novcem bi trebalo da budu finansirane prenesene obaveze ovog komunalnog preduzeća i nabavljena dodatna količina mazuta.

Mini-kotlovnice

Mini-kotlovnice u naseljima Kočićev vijenac i Starčevica počele su da rade lani i sanabdijevaju toplotnom energijom potrošače samo ova dva naselja.  Kao energent upotrebljavaju drvnu sječku i  njihova izgradnja je finansirana emisijom obveznica "Toplane" kod IRB-a čime je obezbijeđeno devet miliona maraka. Tako je podignut kvalitet grijanja na zavidan nivo s obzirom na to da su pomenuta naselja ranije imala problema sa zagrijavanjem stanova zbog starog vrelovoda "Vrbas".

Vrelovod Industrija

Radnici "Toplane su prije desetak dana otklonili kvar na vrelovodu Industrija u Pilanskoj ulici, kojim će se uštedjeti oko 450.000 KM po grijnoj sezoni. Kvar je uzrokovao gubitak vode u toplovodnom sistemu od 20 kubika po jednom satu. Bilo ga je izuzetno teško naći s obzirom na to da se na tom mjestu iznad cijevi nalazila divlja deponija na koju se odlaže građevinski otpad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana