Obnovljen i osveštan spomenik u Motikama za 16 junaka

Jasmina Perišić
Obnovljen i osveštan spomenik u Motikama za 16 junaka

Banjaluka - Spomenik za 16 palih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata u Motika koji je nedavno obnovljen, osveštan je juče a vijence su u ime grada položili gradonačelnik Igor Radojičić i načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović.

Tom prilikom služen je i parastos.  U obraćanju okupljenim mještanima Radojičić je istakao da je grad ušao u posao obnove više spomenika na gradskom području, te da su u budžetu ove godine predviđena sredstva i za izgradnju novih spomenika palim borcima VRS, rekonstrukciju postojećih, kao i za centralno spomen-obilježje.

- U Motikama smo prošle godine obećali da ćemo obnoviti spomenik i taj posao smo uspješno završili. U dogovoru sa Gradskom boračkom organizacijom, imamo u planu gradnju novih spomenika u Zalužanima, Bronzanom Majdanu kao i u naselju Lauš. Nadam se da smo na putu rješenja i za centralno spomen-obilježje, ako realizujemo našu ideju da u samom centru grada imamo park u kojem bi spomenik bio, što je sigurno adekvatno mjesto - naglasio je Radojičić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Goran Rogić, podsjetio je da je parastos borcima i osveštanje spomenika u Motikama dio obilježavanja Dana boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Najmanje što možemo da uradimo za naše poginule saborce jeste da obnovimo i izgradimo spomenike i da od zaborava sačuvamo uspomenu i legendu na njih. Prošle godine smo na području grada, uz pomoć Gradske uprave, sanirali pet spomenika. Kada je u pitanju gradnja novih spomenika, grad je krajem prošle godine našoj organizaciji obezbijedio 86.000 KM. Ova sredstva utrošićemo za gradnju spomen-obilježja na Starčevici, Laušu i u Dragočaju, Zalužanima i Bistrici - zaključio je Rogić.

Mještanin Motika Mijat Prodan koji je u ratu izgubio sina, zahvalio je gradonačelniku na ispunjenom obećanju.

- U vihoru rata izbjegao sam iz Jajca i došao u Motike, a sin mi je stradao na ratištu 1992. godine. Spomenik je zaista bio dotrajao, pa smo svi mi koji smo se od prvog dana zalagali da se on podigne, zahvalni na ovoj obnovi. Pohvalio bih i boračku organizaciju koja je ispunila sve norme prema meni - rekao je Prodan.

Starčevica

I u ulici Josifa Pančića u naselju Starčevica, planirana je izgradnja spomenika palim borcima iz ovog dijela grada. Prošle godine postavljen je krst kao svojevrstan kamen temeljac za spomen-obilježje u čast 180 poginulih mještana Starčevice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana