Обнова улице доноси препород у бањалучко насеље Чесма

Милош Васиљевић
Обнова улице доноси препород у бањалучко насеље Чесма

Бањалука - Улица Петра Великог ускоро ће добити ново рухо, јер је изабран извођач радова за реконструкцију ове жиле куцавице у насељу Чесма.

Уска главна улица без тротоара, на којој се једва мимоиђу два аутомобила, захваљујући овим радовима постаће прошлост. Њу ће замијенити модерна саобраћајница са тротоарима, јавном расвјетом и оборинском канализацијом.

Потписивање уговора је у току, а извођач радова је предузеће "Козарапутеви" Бањалука. За реконструкцију улице одобрен је кредит Свјетске банке од око 750.000 КМ.

- Град је припремио пројектну и другу документацију, те сукцесивно рјешава имовинско-правне односе - казао је начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Он је додао да је Влада РС у октобру лани утврдила општи интерес за рјешавање имовинских односа за обнову улице Петра Великог, од новог моста до православне цркве.

- Покушаћемо да споразумно ријешимо имовинске односе, за шта смо издвојили новац у буџету града. Морамо имати и подршку мјештана, односно сагласност оних чије је земљиште предвиђено за експропријацију - казао је Сандић.

Како је навео, остало је још само пар власника парцела са којима су преговори о куповини земљишта у току.

- Драго нам је да су мјештани са којима смо закључили уговоре о куповини земљишта схватили значај реконструкције ове саобраћајнице и пристали на сарадњу, да бисмо им створили боље животне услове - рекао је он.

Казао је да је планирано да буде реконструисано око 800 метара улице, односно да буде проширена тако што ће имати двије саобраћајне траке укупне ширине шест метара, са обостраним тротоарима ширине по два метра.

- У оквиру радова биће изграђена и нова јавна расвјета, као и оборинска канализација - казао је Сандић.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић истиче да ће обнова улице овом насељу донијети препород.

- Умјесто сеоског пута добићемо модерну саобраћајницу. Њом ће са саобраћати јавни превоз, дјеца ће несметано ићи у школу, те ће много бити олакшан живот свим становницима наше мјесне заједнице - казао је Маличевић.

Нада да ће са власницима спорних парцела бити постигнут договор.

- Постоје и законска рјешења, мада се надам да до тога неће доћи. Очекујем да ће власници ових парцела поступити као и осталих 80 људи који су нашли заједничко рјешење са Градском управом - истакао је Маличевић.

Почетак радова

Извођача радова је бирало надлежно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, односно Јединица за координацију пољопривредних пројеката АПЦУ.

- Након потписивања уговора, а у зависности од временских услова, очекујемо да ова јединица што прије уведе извођача на градилиште - казао је Славиша Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана