Обнова моста у Пријечанима на климавим ногама

Сања Амиџић
Обнова моста у Пријечанима на климавим ногама

Бањалука - Санација новоизграђеног пјешачког моста у Пријечанима је на климавим ногама, јер је пропао и други покушај градске власти да изабере предузеће које би завршило тај посао.

Вршилац дужности начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић јуче је рекао да се на поновљени тендер за избор извођача радова нико није пријавио.

- Сада имамо законску могућност да идемо у преговарачки поступак. Разговарамо са предузећем "Козарапутеви" да погледају пројектну документацију па да се са њима покушамо договорити да они преузму овај посао - казао је он.

Према Сандићевим ријечима, за реконструкцију моста град је издвојио 100.000 КМ, што је довољно за ојачање конструкције.

- Потребно је урадити и заштиту од корозије, али цијена тих радова прелази износ којим ми располажемо. Без обзира на то, ићи ћемо у преговарачки поступак да мост буде обновљен и пуштен у функцију како би пјешаци били безбједни, а остало ћемо накнадно урадити - објаснио је Сандић и додао да уколико се договоре о реконструкцији, завршетак радова зависиће од временских услова, јер се ближи крај грађевинске сезоне.

Према ријечима предсједника Савјета мјесне заједнице Пријечани Младена Новаковића, како се ближи зима, биће све више проблема уколико мост не буде био обновљен.

- Многи грађани су огорчени због овог моста. Градска власт је након обнове поставила обавјештење да мост није безбједан за прелаз пјешака. Међутим, људи су то занемарили и користе га, због чега се излажу опасности - казао је он.

Новаковић је нагласио да је овај висећи мост жила куцавица Пријечана са сусједним Залужанима.

- Ђаци свакодневно прелазе мост на путу до школе, а користе га и они који одлазе љекару, јер се у Залужанима налази амбуланта. Преко овог моста мјештани иду и до жељезничке станице, али и дјеца која у друштвеном дому иду на фолклор - казао је Новаковић и додао да ђаци имају организован превоз, али они који имају мало часова не желе да чекају аутобус, упуте се пјешице преко моста како би што прије стигли кући.

Стари мост у Пријечанима је срушен у поплавама маја 2014, а градња новог је почела у мају 2015. године и у њега је до сада уложено 402.000 КМ. Да мост није безбједан показало је тестирање конструкције крајем 2016. године, због чега је град забранио његово коришћење све док не буду отклоњени недостаци.

Клизиште

Младен Новаковић је истакао да већ неко вријеме на улазу у Пријечане, одмах до ријеке Врбас, тоне земља која поткопава обалу и пријети да уруши пут.

- На том мјесту 2014. године појавило се клизиште. Сада је ту вода пришла саобраћајници на неколико метара. Усљед ових киша плашимо се да не дође до прекида у саобраћају - казао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана