Obnova krova Banskog dvora počinje najkasnije na ljeto

Vesna Popović
Obnova krova Banskog dvora počinje najkasnije na ljeto

Banjaluka - Sanacija krova Kulturnog centra Banski dvor, jedne od najznačajnijih institucija kulture kako u Banjaluci tako i u Srpskoj, trebalo bi da počne najkasnije na ljeto.

Rekao  je to juče gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da bi radovi mogli početi i ranije ako se tokom februara i marta pripremi dokumentacija i obavi tenderska procedura za izbor izvođača radova.

-  Rekonstrukcija Banskog dvora će morati ići u fazama, jer je riječ o vrlo složenom poslu i nikada nije napravljena kompletna projektna dokumentacija. Postoji projekat za krov i to je prvo za šta će moći biti objavljen tender. Osim toga, rekonstrukcija krova je i najpotrebnija pa ćemo onda ići i sa obnovom ostatka objekta - naveo je Radojičić. 

Objasnio je da postoji projekat vanjskog uređenja zgrade Banskog dvora iz 2004. godine, ali on nije kompletan. 

- U njemu je bilo navedeno tadašnje stanje stolarije i bilo je predviđeno da se ona sanira. Od tada je prošlo 14 godina i stolarija je u međuvremenu potpuno propala, te se mora rekonstruisati u originalnom obliku. Tu nas čeka puno posla jer je specifičnost Banskog dvora da svaki prozor ima različite veličine  - precizirao je Radojičić.

Dodao je da se mora raditi novi projekat vanjskog uređenja koji pored stolarije uključuje fasadu, kipove te stepenište.

- Ne postoji ni projekat unutrašnjeg uređenja i njega moramo posebno da radimo i to kada je riječ o grijanju, vodovodnim i električnim instalacijama. Imamo gotov projekat ambijentalne rasvjete i on se neće morati raditi - kazao je Radojičić.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović je istakao da je sanacija krova preduslov da ova ustanova zaživi u punom kapacitetu.

- Popravke na krovu nisu jedini poslovi koje treba uraditi na zagradi. Tu je i sanacija fasade i zamjena stolarije, ali najvažnije je da obezbijedimo da zgrada ima krov za koji ne moramo brinuti da li će prokišnjavati. Pored toga, potrebna je sanacija i unutrašnjosti zgrade, ali tako nešto će tek biti moguće kada se sanira krov. Prije toga ne bi imalo smisla  - kazao je Matović.

Napomenuo je da je decembru lani olujni vjetar oštetio oko 300 kvadrata krova, ali da je šteta interventno sanirana.

Nakon sastanka Radojičića, predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović i Matovića, sredinom prošlog mjeseca, najavljeno je da će Vlada finansirati prvu fazu obnove sa 2,5 miliona KM. Kako je tada objasnio Radojičić ova faza bi podrazumijevala zamjenu krova, fasade i stolarije.

Istorijat

Kulturni centar Banski dvor je prošle godine obilježio 85 godina postojanja. Ova ustanova je osnovana zahvaljujući banu Svetislavu - Tisi Milosavljeviću 1932. godine, a svečano otvaranje bilo je upriličeno 8. novembra.

Za vrijeme uprave prvog bana Vrbaske banovine u Banjaluci su izgrađene brojne druge reprezentativne zgrade među kojima je i Banska palata, današnja zgrada Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana