Običaji i tradicija dio identiteta Potkozarja

Miloš Vasiljević
Običaji i tradicija dio identiteta Potkozarja

Banjaluka - Nadmetanje u viteškim disciplinama, bogata gastronomska ponuda, specifične rukotvorine i nastup pjevačkih grupa i kulturno-umjetničkog društva obilježili su "14. zimsko prelo" u Gornjoj Piskavici.

Dvorište osnovne škole "Sveti Ćirilo i Metodije" bilo je premalo da primi sve mještane koji njeguju i čuvaju običaj i tradiciju, a snijeg i temperatura ispod nule dali su čar ovoj manifestaciji organizovanoj u subotu uveče.

Mještani Piskavice i okolnih sela potrudili su se da na prelo dođu pješke ili s konjima, pokazavši time kako je nekada zaista i izgledao ovaj događaj.

Podizanje zastave "Zimskog prela", nastup Krajiške i drugih pjevačkih grupa i performans najstarijeg seoskog običaja - prelo, vratilo je sve prisutne desetinama godina unazad i podsjetilo da domaći običaji moraju da budu sačuvani i otrgnuti od zaborava.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je Piskavica poznata po tome što njeguje običaje, po kulturno umjetničkom društvu, gastro ponudi…

- Upravo smo sa KUD "Piskavica" prije dvije sedmice bili gosti u Ljubljani na velikom sajmu turizma. Sela u ovom kraju su  najaktivnija kada je u pitanju njegovanje tradicije.  Volio bih da i u drugim selima budu organizovani slični događaji - istakao je Radojičić.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada  Ostoja Barašin kazao je da je neophodna promocija kulture koja je snažan dio identiteta stanovnika ovog kraja.

- Željeli smo da sve ovo otrgnemo od zaborava, jer običaji nisu zanimljivi samo stanovnicima potkozarskih sela, već i mladima koji nisu dovoljno upoznati sa tradicijom - rekao je Barašin.

Odlična hrana, pripremljena po posebnoj recepturi, glavni su razlozi što svake godine na ovu manifestaciju dolazi veliki broj turista.

Tradicionalnim jelima i rukotvorinama, predstavilo se i udruženje "Žene Gornje Pisakvice" koje broji 15 članica starosti od 25 do 60 godina. Ističu da su srećne što svake zime imaju priliku da posjetiocima prela ponude hranu i rukotvorine, a cicvara i uštipci, kao i domaća šljivovica, omamili su sve koji su ih probali.

- Cicvara i popara su specifične za naš kraj, kao i sarma, uštipci… Iznijeli smo i rukotvorine, stolnjake, marame, ćilime, pletene priglavke. Spremali smo se za prelo na najbolji način - rekla je član udruženja "Žene Gornje Pisakvice" Aleksandra Šešić.

Starinski običaji i dobri komšijski odnosi, uz neizmjernu ljubav ka prelu, na ovu manifestaciju doveli su i žene "Verićanke".

- Pripremili smo puru, bungur, poparu, domaće kolače. Ovo je uvertira za poklade u Verićima koje se održavaju idući vikend. Tada ćemo dodatno proširiti našu ponudu - rekla je predsjednica udruženja "Verićanke" Rada Popović.

Miomir Šakić iz Organizacionog odbora rekao je da je cilj ove manifestacije očuvanje tradicije i povratak mladih na selo.

- Želimo da pokažemo kako su nekada mladi živjeli na selu, kako su provodili slobodno vrijeme. Sve više je učesnika i zainteresovanih za ovaj događaj - istakao je Šakić.

Sportska takmičenja

U sportskom dijelu "Zimskog prela" organizovano je takmičenje u bacanju kamena s ramena, ping-pong loptice, disciplini Davidov štap na bradi, slalomu sa kašikom i jajetom i skoku udalj. Titulu najboljih seoskih megdandžija ponijeli su Slaviša Ožegović, Mihajlo Đuričić i Aleksandar Novaković koji su se takmičili u pomenutih pet disciplina. U povlačenju konopca grupa takmičara "Nesreće" bila je uspješnije od "Baraba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana