ОШ „Бранко Радичевић“ смањује број првачића

Весна Поповић
ОШ „Бранко Радичевић“ смањује број првачића

Бањалука - Пребукиране учионице Основне школе „Бранко Радичевић“ на Старчевици требало би да постану прошлост, јер је од наредне школске године планирано да дио будућих првачића буде уписиван у школе „Петар Петровић Његош“, „Доситеј Обрадовић“ и „Станко Ракита“.

Ово је, између осталог, предвиђено приједлогом закључка о утврђивању уписних подручја за 26 основних школа, који ће разматрати одборници на идућем засједању Скупштине града.

Градске власти планирају да промјеном уписних подручја смање оптерећење на ОШ „Бранко Радичевић“, која кубури са недостатком простора због превише ђака.

Тим документом је предвиђено да неколико улица, које по садашњем уписном подручју припадају школама „Бранко Радичевић“ и „Петар Петровић Његош“, у будућности припадају само школи „Петар Петровић Његош“.

- Ријеч је о улицама Јована Јанчића, Прве крајишке бригаде НО, Манастира Грачаница, Милице Стојадиновић Српкиње, Високих Дечана и Српских добровољаца - наведено је у овом приједлогу, уз образложење да су оне од школе „Петар Петровић Његош“ удаљене 1,1 километар.

Према информацијама из тог приједлога улица Слободана Кустурића је остављена у уписном подручју које обухвата школе „Петар Петровић Његош“ и „Бранко Радичевић“.

Наведено је да школе „Доситеј Обрадовић“ и „Петар Петровић Његош“ могу примити већи број ђака.

- Уписном подручју школе „Станко Ракита“ припада дио улице Дујке Комљеновића, а новом подјелом ће јој припадати цијела ова улица. Улица Вида Њежића сада припада само школи „Бранко Радичевић“, а кроз ове промјене она би обухватала уписно подручје обје школе, „Бранко Радичевић“ и „Станко Ракита“ - наведено је у том документу.

У Градској управи су рекли да је приједлог направљен након консултација са представницима школе „Бранко Радичевић“, те Активом директора основних школа.

- На основу података из матичне службе у наредне три године школа ће бити растерећена за 162 ђака - истакли су они.

У Градској управи су додали да примјена нових подручја почиње са уписом у први разред за школску 2018/19. годину.

- Ђаци уписани по сада важећем уписном подручју остају у школама у којима су почели школовање - кажу у Градској управи.

Промјене у Борику

Осим школе на Старчевици предвиђене су мање промјене и у неколико других основних школа у граду.

Измјена уписних подручја је урађена и за школе „Бранко Ћопић“ и „Вук Стефановић Караџић“ у Борику. Према садашњем уписном подручју граница између тих школа је улица Краља Алфонса ЏИИИ.

Сада је предложено да то буде улица Војводе Радомира Путника, тако да лијева страна улице припада ОШ „Бранко Ћопић“, а десна ОШ „Вук Стефановић Караџић“.

Нова уписна подручја:

ОШ „Петар Петровић Његош“

улице:  Јована Јанчића, Прве крајишке бригаде НО, Манастира Грачаница, Милице Стојадиновић Српкиње, Високих Дечана и Српских добровољаца

школе „Петар Петровић Његош“

и „Бранко Радичевић“

улица Слободана Кустурића

школе „Бранко Радичевић“

и „Станко Ракита“

улица Вида Њежића

ОШ „Станко Ракита“

цијела улица Дујке Комљеновића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана