Novo ruho dobija samo jedna zgrada u Banjaluci

Vesna Popović
Novo ruho dobija samo jedna zgrada u Banjaluci

Banjaluka: Većina oronulih fasada na stambenim zgradama koje je pregazio zub vremena neće uskoro biti obnovljene, jer će za te namjene iz gradske kase ove godine biti izdvojeno 35.000 maraka, što je za čak 135.000 maraka manje nego lani.

Sa planiranim novcem biće dovoljno da se sufinansira obnova samo jedne zgrade, dok su prošle godine novo ruho dobile četiri. Osim što su zablistale novim sjajem obnovljene zgrade su i energetski utopljene, zbog čega ova aktivnost ima još veći značaj.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je potvrdio da je planirano manje novca za obnovu fasada.

- Ako kroz rebalans ne bude bilo mogućnosti da se  poveća ta stavka, na raspolaganju ćemo imati planiranih 35.000 KM. To će biti dovoljno da renoviramo fasadu na samo jednoj zgradi - rekao je Bilčar. 

Napomenuo je da je riječ o dobrom projektu kojim grad pomaže da se poveća energetska efikasnost. Da bi stanari četiri zgrade imali toplije domove grad je lani obnovu fasada sufinansirao sa 170.000 KM, dok je obaveza zajednica etažnih vlasnika bila da izdvoje još 100.000 KM.

Iz Gradske uprave su istakli da su novu fasadu do sada dobile dvije zgrade, i to u zgradi u ulici Vojvode Radomira Putnika broj 1 u centru, te zgrada u Rosuljama u ulici Kralja Petra Drugog Karađorđevića. Radovi na obje zgrade koštali su 88.273 KM, od čega je grad izdvojio 52.575 KM.

- U toku je obnova fasade na zgradi u Aleji Svetog Save br. 4, 8 i 12. a vrijednost radova je bila 54.535 KM, od čega je polovinu obezbijedio grad. Na proljeće treba početi i sanacija zgrade u ulici Bana doktora Todora Lazarevića 3, 5 i 7. Vrijednost radova je 119.510 KM, a grad izdvaja 70 odsto novca - naveli su u Gradskoj upravi.

Predsjednik ZEV Prve krajiške brigade 1 na Starčevici Milorad Arlov je rekao da je stanarima potrebna podrška u obnovi fasada, jer je riječ o radovima koji mnogo koštaju.

- Etažni vlasnici bez pomoći iz drugih izvora teško da mogu sami iznijeti veće investicije kao što je ova. Ne mora ta pomoć biti ograničena samo na grad, već bi se tu mogao uključiti i republički nivo koji bi bio posrednik ZEV-ovima da dođu do međunarodnih fondova - rekao je Arlov.

Kazao je da su on i njegove komšije imali značajnu pomoć.

- Na takmičenju za najuređenije dvorište 2007. smo osvojili prvo mjesto, a poklon je bila fasada. Radovi su koštali 60.000 KM i da nismo osvojili tu nagradu teško bismo sami uspjeli da obezbijedimo toliki novac - naveo je Arlov.

Problemi

Petar Bilčar je rekao da je realizacija ovog projekta komplikovana.

- ZEV mora da angažuje firmu koja će uraditi predračun radova koji će pokazati koliko novca će trebati za obnovu fasade. Imali smo problem sa jednom zgradom gdje ta procjena nije dobro napravljena. Po ugovoru dodatne radove koje nastanu dužna je da finansira zajednica etažnih vlasnika - kazao je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana