Ново рухо добија само једна зграда у Бањалуци

Весна Поповић
Ново рухо добија само једна зграда у Бањалуци

Бањалука: Већина оронулих фасада на стамбеним зградама које је прегазио зуб времена неће ускоро бити обновљене, јер ће за те намјене из градске касе ове године бити издвојено 35.000 марака, што је за чак 135.000 марака мање него лани.

Са планираним новцем биће довољно да се суфинансира обнова само једне зграде, док су прошле године ново рухо добиле четири. Осим што су заблистале новим сјајем обновљене зграде су и енергетски утопљене, због чега ова активност има још већи значај.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар је потврдио да је планирано мање новца за обнову фасада.

- Ако кроз ребаланс не буде било могућности да се  повећа та ставка, на располагању ћемо имати планираних 35.000 КМ. То ће бити довољно да реновирамо фасаду на само једној згради - рекао је Билчар. 

Напоменуо је да је ријеч о добром пројекту којим град помаже да се повећа енергетска ефикасност. Да би станари четири зграде имали топлије домове град је лани обнову фасада суфинансирао са 170.000 КМ, док је обавеза заједница етажних власника била да издвоје још 100.000 КМ.

Из Градске управе су истакли да су нову фасаду до сада добиле двије зграде, и то у згради у улици Војводе Радомира Путника број 1 у центру, те зграда у Росуљама у улици Краља Петра Другог Карађорђевића. Радови на обје зграде коштали су 88.273 КМ, од чега је град издвојио 52.575 КМ.

- У току је обнова фасаде на згради у Алеји Светог Саве бр. 4, 8 и 12. а вриједност радова је била 54.535 КМ, од чега је половину обезбиједио град. На прољеће треба почети и санација зграде у улици Бана доктора Тодора Лазаревића 3, 5 и 7. Вриједност радова је 119.510 КМ, а град издваја 70 одсто новца - навели су у Градској управи.

Предсједник ЗЕВ Прве крајишке бригаде 1 на Старчевици Милорад Арлов је рекао да је станарима потребна подршка у обнови фасада, јер је ријеч о радовима који много коштају.

- Етажни власници без помоћи из других извора тешко да могу сами изнијети веће инвестиције као што је ова. Не мора та помоћ бити ограничена само на град, већ би се ту могао укључити и републички ниво који би био посредник ЗЕВ-овима да дођу до међународних фондова - рекао је Арлов.

Казао је да су он и његове комшије имали значајну помоћ.

- На такмичењу за најуређеније двориште 2007. смо освојили прво мјесто, а поклон је била фасада. Радови су коштали 60.000 КМ и да нисмо освојили ту награду тешко бисмо сами успјели да обезбиједимо толики новац - навео је Арлов.

Проблеми

Петар Билчар је рекао да је реализација овог пројекта компликована.

- ЗЕВ мора да ангажује фирму која ће урадити предрачун радова који ће показати колико новца ће требати за обнову фасаде. Имали смо проблем са једном зградом гдје та процјена није добро направљена. По уговору додатне радове које настану дужна је да финансира заједница етажних власника - казао је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана