Novi vrtići u Obilićevu i Rosuljama otvaraju vrata u septembru

Vesna Popović
Novi vrtići u Obilićevu i Rosuljama otvaraju vrata u septembru

Banjaluka - Novi vrtići u naseljima Obilićevo i Rosulje, u kojima će boraviti 60 mališana, trebalo bi da počnu sa radom u septembru, dok će u drugim obdaništima biti oslobođeno još nekoliko stotina mjesta jer će djeca krenuti u školu.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je pri kraju renoviranje gradskog poslovnog prostora u ulici Marka Kraljevića u Obilićevu, koji bi trebalo da postane “kutak” za najmlađe.

- Ovaj prostor je bio prilično devastiran i za njegovu obnovu je iz budžeta izdvojeno 144.334 KM - naveo je Bilčar.

Kazao je da u ulici Kralja Petra Drugog u Rosuljama napreduje adaptacija poslovnog prostora u vrtić.

- Na toj lokaciji građevinski radovi trebalo bi da budu gotovi za 10-15 dana - rekao je Bilčar i napomenuo da se sanacija ovog prostora finansira kroz donaciju Udruženja osiguravajućih društava RS od 70.000 KM.

Kazao je da će oba vrtića imati mogućnost smještaja po 30 mališana te da je idući korak opremanje obdaništa.

- Raspisan je tender za kupovinu namještaja i ostale opreme potrebne za njihov rad. Cilj je da u septembru imamo spremna dva nova vrtića u ovim naseljima - kazao je Bilčar.

Za ovu godinu grad je najavljivao otvaranje trećeg vrtića, i to u naselju Starčevica.

- Nadam se da ćemo u narednih 15 dana raspisati tender za izbor izvođača radova za preuređenje poslovnog prostora u tom naselju, koji je donedavno koristila Gradska razvojna agencija (CIDEA) - rekao je Bilčar i dodao da će ovi radovi biti finansirani iz gradske kase. On nije mogao da precizira kada bi vrtić na Starčevici mogao otvoriti vrata jer se tenderske procedure mogu odužiti.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović rekla je da se na listi čekanja za upis u vrtić već godinama u prosjeku nalazi 2.000 mališana.

- Otvaranjem novih vrtića neće se riješiti problem duge lista čekanja, ali je to promjena stanja u pozitivnom pravcu i znak da grad ozbiljno shvata taj problem i pokušava da ga riješi - navela je Kurtinovićeva.

Dodala je da će upisom djece u prvi razred biti oslobođeno dodatnih nekoliko stotina mjesta.

- Od 1. do 15. avgusta biće objavljen konkurs za popunu tih mjesta u vrtiću, ali i za ona u novim - kazala je Kurtinovićeva.

Obnova

Za rekonstrukciju i adaptaciju vrtića ove godine je planirano izdvajanje 420.000 maraka iz budžeta.

Osim izdvajanja iz gradske kase, dio novca za te namjene je obezbijeđen i kroz donacije. Od 57 mjesnih zajednica, koliko ih ima na području grada, javni vrtići su raspoređeni u njih 12.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana