Novi vodovod na Tunjicama do zime

Danijela Stokanić
Novi vodovod na Tunjicama do zime

Banjaluka - Izgradnja vodovoda na Tunjicama, u sklopu KfW projekta vrijednog 17,5 miliona evra, privodi se kraju pa bi voda do kraja godine mogla biti puštena u mrežu. Tako bi pojedina domaćinstva dobila vodu iz gradskog vodovoda, a druga mnogo jači pritisak i urednije snabdijevanje.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović obišao je juče gradilišta na Tunjicama.

- Projektom vodosnabdijevanja naselja Tunjice i Šargovac planirano je proširenje gradske mreže na područja koja do sada nisu imala riješeno snabdijevanje vodom - kazao je Gavranović.

Da bi to bilo ostvareno, dodao je on, potrebno je izgraditi nove rezervoare, jedan kapaciteta 5.000, a drugi 3.000 metara kubnih vode.

- Radovi na oba su u završnoj fazi i očekujemo da bi do kraja godine voda mogla biti puštena u mrežu. Pored toga, dovodni i potisni cjevovodi, kao i sekundarna vodovodna i kanalizaciona mreža već su završeni - istakao je Gavranović.

Inače, radove na rezervoarima usporilo je klizište koje se pojavilo, te je i ono sanirano.

- Projekat KfW jedan je od najvećih i najznačajnijih u posljednjih nekoliko decenija koji je realizovan u Banjaluci, a koji završavamo ove godine. Njime će biti poboljšano snabdijevanje vodom u više naselja u gradu. Ujedno smo izgradnjom kanalizacione mreže zaštitili područje vodozahvata gdje se nalazi Fabrika vode u Novoseliji - naglasio je Gavranović.

Izgradnja sistema snabdijevanja vodom i odvođenja otpadnih voda, koju izvodi konzorcijum "Ludvig Fajfer" - "Hidrokop" - "Niskogradnja", počela je prije više od tri godine, a finansira se iz kredita KfW banke i donatorskih sredstava vlade Njemačke, te Evropske komisije iz IPA fondova.

Projekt menadžer poslovne jedinice firme "Ludvig Fajfer", koja je lider konzorcijuma, Josip Križanac istakao je da će rok za završetak radova, a to je 15. oktobar, ovaj put biti ispoštovan.

- Već smo ispitali mali rezervoar u naselju Drakulić od tri i po kubika te potpisali potrebna dokumenta kako bi bio pušten u funkciju. Cjevovodi su spojeni i ispituje se posljednja dionica. Nakon toga ćemo početi punjenje velikog rezervoara i ostale završne radove - objasnio je Križanac.

Radovi

Završena je rekonstrukcija vodovodne mreže u naseljima Kočićev vijenac i Čaire. Od Novoselije do Gradskog mosta izgrađen je novi sekundarni cjevovod kao i primarni cjevovod od Gradskog mosta do Fabrike vode u Novoseliji.

Kao dio KfW projekta uz obale Vrbasa, kroz naselja Karanovac, Noveselija i Srpske toplice, izgrađeno je 21.640 metara kanalizacione mreže. Postavljen je i dio glavnog gradskog kolektora od Klinike za psihijatriju do kolektora kod potoka Jularac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana