Нови водовод на Туњицама до зиме

Данијела Стоканић
Нови водовод на Туњицама до зиме

Бањалука - Изградња водовода на Туњицама, у склопу KfW пројекта вриједног 17,5 милиона евра, приводи се крају па би вода до краја године могла бити пуштена у мрежу. Тако би поједина домаћинства добила воду из градског водовода, а друга много јачи притисак и уредније снабдијевање.

Градоначелник Слободан Гаврановић обишао је јуче градилишта на Туњицама.

- Пројектом водоснабдијевања насеља Туњице и Шарговац планирано је проширење градске мреже на подручја која до сада нису имала ријешено снабдијевање водом - казао је Гаврановић.

Да би то било остварено, додао је он, потребно је изградити нове резервоаре, један капацитета 5.000, а други 3.000 метара кубних воде.

- Радови на оба су у завршној фази и очекујемо да би до краја године вода могла бити пуштена у мрежу. Поред тога, доводни и потисни цјевоводи, као и секундарна водоводна и канализациона мрежа већ су завршени - истакао је Гаврановић.

Иначе, радове на резервоарима успорило је клизиште које се појавило, те је и оно санирано.

- Пројекат KfW један је од највећих и најзначајнијих у посљедњих неколико деценија који је реализован у Бањалуци, а који завршавамо ове године. Њиме ће бити побољшано снабдијевање водом у више насеља у граду. Уједно смо изградњом канализационе мреже заштитили подручје водозахвата гдје се налази Фабрика воде у Новоселији - нагласио је Гаврановић.

Изградња система снабдијевања водом и одвођења отпадних вода, коју изводи конзорцијум "Лудвиг Фајфер" - "Хидрокоп" - "Нискоградња", почела је прије више од три године, а финансира се из кредита KfW банке и донаторских средстава владе Њемачке, те Европске комисије из ИПА фондова.

Пројект менаџер пословне јединице фирме "Лудвиг Фајфер", која је лидер конзорцијума, Јосип Крижанац истакао је да ће рок за завршетак радова, а то је 15. октобар, овај пут бити испоштован.

- Већ смо испитали мали резервоар у насељу Дракулић од три и по кубика те потписали потребна документа како би био пуштен у функцију. Цјевоводи су спојени и испитује се посљедња дионица. Након тога ћемо почети пуњење великог резервоара и остале завршне радове - објаснио је Крижанац.

Радови

Завршена је реконструкција водоводне мреже у насељима Кочићев вијенац и Чаире. Од Новоселије до Градског моста изграђен је нови секундарни цјевовод као и примарни цјевовод од Градског моста до Фабрике воде у Новоселији.

Као дио KfW пројекта уз обале Врбаса, кроз насеља Карановац, Новеселија и Српске топлице, изграђено је 21.640 метара канализационе мреже. Постављен је и дио главног градског колектора од Клинике за психијатрију до колектора код потока Јуларац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана