Novi stadion planiran između Delte i kampusa

Darko Grabovac
Novi stadion planiran između Delte i kampusa

Banjaluka - Novi fudbalski stadion, koji je dio Integralnog sportskog centra na Banjalučkom polju, po Regulacionom planu planiran je na parceli pored one gdje počinje izgradnja tržnog centra "Delta planet", odnosno između tog objekta i studentskog kampusa.

Potvrdili su to u Gradskoj upravi i tako riješili dileme gdje će biti izgrađena dva nova zdanja.

Na navedenoj lokaciji počeli su pripremni radovi za izgradnju novog tržnog centra kompanije "Delta", a po lokacijskim uslovima, koje je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, za prostor između Bulevara srpske vojske, ulice Frana Supila i planiranog sportskog centra u Banjaluci, definisana je fazna izgradnja.

- Tržni centar "Delta planet" predviđen je spratnosti Po+P+1 ukupne površine 62.850 metara kvadratnih, od čega podzemna garaža bruto površine 23.000 metara kvadratnih sa 722 parking mjesta i nadzemna bruto površine 39.850 metara kvadratnih. Takođe je obezbijeđeno 248 parking mjesta oko objekta. Nakon dobijanja građevinske dozvole za prvu fazu, planirano je da 29. juna počnu radovi - stoji u dopisu iz Gradske uprave.

Svojevremeno su grad i firma "Omnistrukture" iz Beograda i Moskve postigli dogovor da ovo preduzeće uradi projekat za gradnju novog stadiona sa 30.000 mjesta na Banjalučkom polju, koji bi koštao 50 miliona evra.

Stadion nije započet iz ekonomskih razloga, ali se od realizacije ovog projekta, zvanično, nije odustalo. Predviđeno je da to bude nacionalni sportski centar, koji bi koristili brojni sportisti i klubovi za svoje potrebe.

Gradska razvojna agencija prije nekoliko godina uputila je javni poziv kojim bi sportski centar bio izgrađen putem javno-privatnog partnerstva. Za njega je urađen i izvođački projekat. Cijeli kompleks podijeljen je u tri cjeline - fudbalski stadion, teniske terene i prostor za rekreaciju. Prema idejnom rješenju projekta, radi se o centralnom stadionu kapaciteta od 30.000 mjesta, dva pomoćna fudbalska terena od kojih bi jedan imao atletsku stazu, kompleks teniskih terena i terene za košarku i odbojku, a cijeli kompleks bi trebalo da se prostire na 204.170 metara kvadratnih. Tu je nekada bio Školski centar oklopno mehanizovanih jedinica JNA "Petar Drapšin" i Centar vojnih škola VRS "Rajko Balać", tako da mnogi stanovnici i nemaju uvid kolika je to površina.

Park za pse

V.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je rekao da nije planirano izmještanje parka za pse koji se nalazi pored gradilišta tržnog centra "Delta siti".

-Ako bude bilo potrebe, zbog izgradnje tržnog centra i pripadajuće infrastrukture, jedino je moguće da granice parka budu pomjerene. Međutim, to ne bi trebalo da predstavlja problem, jer se radi o gradskom zemljištu i on bi u principu bio na istom mjestu - kazao je Stanarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana