Нови сјај Камене куће

Данијела Стоканић
Нови сјај Камене куће

Бањалука - Реконструкција дијела тврђаве Кастел одвија се планираном динамиком и у минулих 12 мјесеци завршено је 70 одсто од уговореног посла.

Рекао је то "Гласу Српске" директор Завода за изградњу Бањалука Александар Цвијановић.

- Уговорени рок реконструкције је двије године, али постоји могућност да радови буду завршени и до краја ове години. Задовољни смо оним што су радници предузећа "Поробић" из Требиња урадили на цјелини девет. Било је разних изненађења и изазова приликом обнове објеката унутар Кастела, који су стари и по неколико вијекова, али, на сву срећу, изналазили смо адекватна рјешења - нагласио је Цвијановић.

Додао је да су вањски радови на централном објекту - Каменој кући завршени и да су тренутно у току унутрашњи инсталатерски и занатски радови.

- У скорије вријеме Камена кућа ће добити нови сјај. Завршени су радови и на кули пет, као и добар дио јужног бедема. Радови се, поред Камене куће, тренутно изводе и на бастиону шест - казао је Цвијановић.

Истакао је да ојачањем сјеверног бедема, уклањањем растиња, које нарушава његову стабилност и изградњом сјеверне капије, радови на овом дијелу тврђаве треба да буду завршени.

- У посљедње вријеме повећан је и број радника на градилишту. Осим њих, редовно је на градилишту и екипа археолога, која прати појаве археолошких налазишта - рекао Цвијановић.

Према његовим ријечима, евидентно је да ће послије реконструкције овог дијела тврђаве Кастел приоритет бити стара кула.

- Градске власти преговарају о милион евра додатних средства. Дио би обезбиједила Европска комисија, да би још неки од ових послова били урађени, а други дио би била обавеза градских власти. Мислим да се то спрема за сљедећу годину - додао је Цвијановић.

У оквиру пројекта "Реконструкција и ревитализација тврђаве Кастел, цјелина девет - прва фаза" из претприступних фондова ЕУ одобрено је 2,5 милиона евра. За цјелину два ЕУ је издвојила додатних 1,13 милиона евра.

Пожар

Штета од пожара, који је захватио стару кулу на тврђави Кастел у децембру прошле године, процијењена је на 97.612 КМ. Тада су изгоријели сви дрвени дијелови кровне конструкције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана