Нови радници и машине преполовили зараду Чистоће

Весна Поповић
Нови радници и машине преполовили зараду Чистоће

Бањалука - Предузеће "Чистоћа" је прошлу годину завршило са добити од 657.697 марака, што је двоструко мање у односу на годину раније када је ово предузеће остварило плус у пословању од 1,21 милион марака.

У финансијском извјештају "Чистоће" наведено је да су укупни приходи у 2017. години износили 10,79 милиона марака, што је за 548.494 марке више у односу на годину раније. С друге стране, расходи "Чистоће" у 2017. години износили су 10,02 милиона марака и за 983.007 марака више у односу на 2016. Највише новца предузеће је зарадило од продаје учинка на домаћем тржишту и повезаним правним лицима и то 9,50 милиона марака.

Када је ријеч о расходима, највише новца "Чистоћа" је потрошила на зараде, накнаде зарада и остале личне расходе и то 3,27 милиона марака. Ови трошкови повећани су у односу на годину раније за 282.916 марака. Предузеће је на крају прошле године имало 220 радника, што је за 18 више него 2016. године.

Укупне обавезе "Чистоће" на крају прошле године износиле су 1,73 милиона марака, што је за 165.617 марака више у односу на стање крајем 2016. године. Све обавезе односе се на краткорочне, док предузеће нема дугорочних обавеза.

Директор "Чистоће" Александар Бајић је рекао да је добит смањена јер је лани повећан број радника што је, како је додао, носило и већа издвајања за плате.

- Поред тога имали смо већа улагања у инвестиције, адаптиран је објекат Управе предузећа, купљена је нова механизација за одвоз смећа и за зимску службу, а која је била неопходна за рад - додао је Бајић.

Казао је да су на коначни резултат утицали и проблеми код наплате њихових услуга.

- Највећи проблем је наплата услуге за одвоза смећа и то прије свега код домаћинстава, те самосталних предузетника па осталих корисника услуга. Неплатише тужимо и за сваку тужбу платимо таксу. У великом броју случајева када добијемо пресуду у нашу корист на крају се испостави да дуг није наплатив и онда тај износ морамо искњижити - рекао је Бајић и додао да на судским трошковима и ненаплативим дуговањима имају велики губитак.

Истакао је да је предузеће рационалним пословањем успјело да смањи губитке које је имало 2013. и 2014. године.

- Средином 2014. године преузео сам управљање фирмом и од тада је полако смањиван минус. Биљежимо стално позитивне резултате. Не можете сваке године имати екстра профит, јер да би се ефикасно радило потребно је уложити у механизацију или већи број радника и тада долази до мање добити - казао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана