Нови мост у Драгочају “тјера” поплаве

Весна Поповић
Нови мост у Драгочају “тјера” поплаве

Бањалука - Мјештанима Драгочаја до краја године би требало да буде остварена жеља да добију нови мост на ријеци Драгочајки, чиме би и плављење околних кућа постало прошлост.

Дугогодишњи проблем овог насеља је мост који има мали капацитет за проток воде, а осим тога корито рјечице је често затрпано смећем чиме се стварају вјештачке бране. Због тога су околна домаћинства и пословни простори често били поплављени након јачих киша.

Нови мост би требало да смањи ризик од изливања ове рјечице. Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да је за градњу моста из градске касе предвиђено 150.000 КМ.

-  Тендер за избор фирме која би била задужена за изградњу моста је требало расписати средином маја, али то није учињено јер нису били готови урбанистичко-технички услови. Недавно је и тај документ припремљен тако да би тендер требало да буде објављен до краја идуће седмице - рекао је Сандић.

Он је додао да је за спровођење тендерске процедуре потребно око мјесец и по.

- Уколико по истеку рока не буде жалби, радови би одмах могли почети, а рок за градњу моста би био 90 дана. Надам се да ће нас послужити вријеме јер би градња требало да буде у мјесецима у којем су могуће лошије временски услови - рекао је Сандић и додао да се нада да ће радови бити окончани у децембру. Нови мост би требало да буде дужине 12 метара са двије саобраћајне траке и тротоарима.

У Савјету мјесне заједнице Драгочај су оптимистични, те се надају да неће бити никаквих препрека за градњу. Предсједник Савјета Славенко Тадић је казао да је садашњи мост старији више од 50 година, те да је недовољан за потребе овог насеља.

- Осим аутомобила преко моста пролазе аутобуси и шлепери. Истовремено га користе и пјешаци, а међу њима је и велики број основаца који иду у оближњу школу. Отежавајућа околност је и то што је мост у неку руку брана за проток и због чега је долазило до поплава - казао је Тадић.

Прецизирао је да би нови мост омогућио саобраћај у два смјера, а добили би и тротоаре што ће, како каже, повећати безбједност пјешака. 

  • Када се нови мост направи биће бољи проток воде због чега ће они који живе и раде уз мост одахнути. По окончању радова низводно од моста би требало очистити и уредити корито рјечице како не би дошло до евентуалних изливања воде у тим дијеловима - казао је Славенко Тадић.

Још један мост

Славиша Сандић је рекао да би изградња још једног мањег моста у Драгочају на локалном путу Градина-Кауре-Шалићи требало да почне наредне седмице.

- За извођача радова изабрано је предузеће “Грађење Ђурић” а вриједност посла је око 50.000 КМ - рекао је Сандић.

Новоизграђени мост ће бити армирано-бетонски, дужине десет и ширине пет метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана