Novi članovi tima za kandidaturu Banjaluke za evropsku prestonicu kulture

Srna
Novi članovi tima za kandidaturu Banjaluke za evropsku prestonicu kulture

Banjaluka - Tim za kandidaturu Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine danas je dodatno proširen novim članovima, među kojima su i regionalni umjetnici, kako bi grad što spremnije ušao u finalnu trku za ovo evropsko priznanje.

Novi članovi Tima su gradski arhitekta Ivan Rašković, gradski pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo, umjetnik Uroš Đurić, direktor Banskog dvora Mladen Matović, te Nikola Kužet i Siniša Kurteša.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da članove Tima za kandidaturu Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine čeka obiman posao, nakon što je uz još dva grada ušla u uži krug izbora.

“Prema obimu posla, pred nama je nekoliko najintenzivnijih operativnih mjeseci u pripremi konačne prijave. O konačnom izboru odlučivaće se u septembru, a do tada treba da pripremimo korigovanu aplikaciju u skladu sa određenim napomenama koje smo prošle godine dobili na panelu u Briselu”, rekao je Radojičić novinarima nakon sastanka sa članovima Tima za kandidaturu.

On je naveo da je na današnjem sastanku korigovan i dopunjen Tim kako bi Briselu bila predstavljena konačna aplikacija.

“Više nije riječ samo o kulturnim i umjetničkim sadržajima, nego je potrebno razraditi i neke druge koncepte koji uključuju komunikacije, marketing, finansijski plan i arhitektonsko-urbanistička prostorno-planska rješenja”, pojasnio je Radojičić.

Radojičić je istakao da bi dobijanje titule - evropska prijestonica kulture 2024. godine za Banjaluku imalo veliki značaj i promjenu međunarodnog imidža.

“Iskustva drugih gradova govore da to sa sobom vuče značajnu međunardnu vidljivost, a onda sve ostalo - od turizma i investicija do pozitivne slike o gradu”, rekao je Radojičić. Šef Tima za kandidaturu Banjaluke Marko Bilbija naveo je da su rekonfiguracijom ovog tijela dobijene nove oblasti, kao što su komunikacije, finansije, umjetnost, arhitektura i prostorno planiranje.

On je rekao je da su kroz pripremu prve faze dokumenata za kandidaturu postignuti značajni rezultati, poput rasta vidljivosti Banjaluke na međunarodnoj sceni.

“Uticaj cijelog projekta se širi i to je pravi pokazatelj na koji način kroz projekat kulture može značajno da se utiče na sve razvojne sfere grada”, rekao je Bilbija. Umjetnik Uroš Đurić rekao je da se od banjalučke aplikacije očekuje da Banjaluka bude povezana sa onim što se danas smatra vodećim civilizacijskim standardima u Evropi.

Đurić je izrazio zadovoljstvo što se pridružio kolegama iz Banjaluke u ovom prestižnom projektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana