Нови чланови тима за кандидатуру Бањалуке за европску престоницу културе

Срна
Нови чланови тима за кандидатуру Бањалуке за европску престоницу културе

Бањалука - Тим за кандидатуру Бањалуке за европску пријестоницу културе 2024. године данас је додатно проширен новим члановима, међу којима су и регионални умјетници, како би град што спремније ушао у финалну трку за ово европско признање.

Нови чланови Тима су градски архитекта Иван Рашковић, градски пејзажни архитекта Огњен Шукало, умјетник Урош Ђурић, директор Банског двора Младен Матовић, те Никола Кужет и Синиша Куртеша.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да чланове Тима за кандидатуру Бањалуке за европску пријестоницу културе 2024. године чека обиман посао, након што је уз још два града ушла у ужи круг избора.

“Према обиму посла, пред нама је неколико најинтензивнијих оперативних мјесеци у припреми коначне пријаве. О коначном избору одлучиваће се у септембру, а до тада треба да припремимо кориговану апликацију у складу са одређеним напоменама које смо прошле године добили на панелу у Бриселу”, рекао је Радојичић новинарима након састанка са члановима Тима за кандидатуру.

Он је навео да је на данашњем састанку коригован и допуњен Тим како би Бриселу била представљена коначна апликација.

“Више није ријеч само о културним и умјетничким садржајима, него је потребно разрадити и неке друге концепте који укључују комуникације, маркетинг, финансијски план и архитектонско-урбанистичка просторно-планска рјешења”, појаснио је Радојичић.

Радојичић је истакао да би добијање титуле - европска пријестоница културе 2024. године за Бањалуку имало велики значај и промјену међународног имиџа.

“Искуства других градова говоре да то са собом вуче значајну међунардну видљивост, а онда све остало - од туризма и инвестиција до позитивне слике о граду”, рекао је Радојичић. Шеф Тима за кандидатуру Бањалуке Марко Билбија навео је да су реконфигурацијом овог тијела добијене нове области, као што су комуникације, финансије, умјетност, архитектура и просторно планирање.

Он је рекао је да су кроз припрему прве фазе докумената за кандидатуру постигнути значајни резултати, попут раста видљивости Бањалуке на међународној сцени.

“Утицај цијелог пројекта се шири и то је прави показатељ на који начин кроз пројекат културе може значајно да се утиче на све развојне сфере града”, рекао је Билбија. Умјетник Урош Ђурић рекао је да се од бањалучке апликације очекује да Бањалука буде повезана са оним што се данас сматра водећим цивилизацијским стандардима у Европи.

Ђурић је изразио задовољство што се придружио колегама из Бањалуке у овом престижном пројекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана