Novi asfalt i trotoari u 30 ulica

Aleksandar Stojanović
Novi asfalt i trotoari u 30 ulica

Banjaluka - Za modernizaciju i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica, kao i pješačkih i biciklističkih staza ove godine biće izdvojeno više od tri miliona maraka, a radovi su planirani na više od 30 lokacija na širem gradskom području.

Novac za infrastrukturnu obnovu planiran je u okviru programa zajedničke komunalne potrošnje i uređenja građevinskog zemljišta.

- Za održavanje gradskih asfaltnih i makadamskih saobraćajnica planirano je više od 1,3 miliona maraka, dok je za investiciono održavanje asfaltnih saobraćajnica, planirano 550.000 KM i to je još jedna potvrda da će ova godina biti godina saobraćaja - rekli su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Dodaju da će asfalt biti obnovljen na saobraćajnicama u ulicama Blagoja Parovića, Ivana Gorana Kovačića, Jovice Savinovića, Kralja Petra Prvog Karađorđevića i drugim.

Za modernizaciju gradskih makadamskih saobraćajnica biće izdvojeno 300.000 KM, a obuhvatiće dijelove ulica Novaka Pivaševića, Treću kuljansku, Prva kuljansku, Put srpskih branilaca, Grab - Bukvalek, Vasića put, Tešana Podrugovića, te Puškinovu, Nenada Kostića, Ponirsku, Petra Velikog, Bjelopotočkih žrtava i trotoar u Ravnogorskoj ulici.

Mještane ulice Novaka Pivaševića obradovala je vijest da će dugogodišnji problem u toj ulici biti riješen.

- Već dugo tražimo da nam saniraju dio puta, jer kada padne kiša, voda se slijeva niz put, nosi kamenje sa makadama i naprave se velike lokve, pa je i bezbjednost vozača ugrožena - rekla je jedna žiteljka te ulice.   

Programom zajedničke komunalne potrošnje planiran je i novac za gradnju novih kružnih raskrsnica, od čega će 350.000 KM biti izdvojeno za kružni tok na ukrštanju Kozarske ulice sa Solunskom i ulicom Isaije Mitrovića.

Ovim programom planirana je i izgradnja novih trotoara i biciklističkih staza, kako bi se povećala bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

- Nova biciklistička staza i trotoar biće izgrađeni na Bulevaru Desanke Maksimović, na istočnom tranzitu obostrani trotoari, biciklističke staze i zeleni pojas, kao i trotoari u ulici Milana Rakića - naveli su u Odjeljenju. Mještani Starčevice od izgradnje istočnog tranzita upozoravali su na nedostatak trotoara i opasnost za pješake, a njihovim problemima konačno će doći kraj.

- Tu je saobraćaj veliki i brzo se vozi, a tim putem idu i djeca iz škole, pa su svakodnevno bili izloženi opasnosti. Drago mi je da će to konačno biti riješeno - rekao je mještanin Starčevice Stefan Malbašić.

U ovoj godini, pored toga, očekuje se i realizacija više većih projekata, koji se nastavljaju iz prošle godine, ali i gradnja novog mosta u Srpskim toplicama.

- Zbog toga će stvarna ulaganja u putnu infrastrukturu, zapravo, biti mnogo veća od budžetom predviđenih sredstava - zaključili su u nadležnom odjeljenju.

Klizišta

U okviru sanacije klizišta, radovi će se odvijati i na gradskim saobraćajnicama u ulicama Vojvode Sinđelića i Kosovskoj, za šta je planirano 80.000 KM.

Takođe, u planu je i proširenje ulivnih prilaza raskrsnica duž saobraćajnice Aleja Svetog Save - Vuka Karadžića, radovi na pješačkoj stazi na spoju ulice Bose Živković - Sanska, kao i proširenje ulice Vojvode Momčila. Takođe, ovim programom planirana je i gradnja javne saobraćajnice i parkinga sa oborinskom kanalizacijom za potrebe objekta mjesne zajednice i policijske stanice Lauš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana