Нови Зелени мост добија обрисе

Александар Стојановић
Нови Зелени мост добија обрисе

Бањалука - Један од највећих инфраструктурних пројеката, а за Бањалучане један и од најишчекиванијих, нови Зелени мост полако добија прве обрисе, након што су у ријеку Врбас постављени шипови који ће служити као ослонац конструкције будуће повезнице између Обилићева и Кочићевог вијенца.

Из Одјељења за саобраћај и путеве су истакли да су шипови постављени на дубини од око 15 метара, а изградња новог моста тече планираном динамиком. Додали су да је уклоњена стара конструкција, те изграђени шипови и темељна наглавна греда за десни обални стуб моста. Навели су да је у току изградња крилних зидова стуба.

- Истовремено, изводе се радови на изради шипова на централном стубу, а може се очекивати да темељна наглавна греда за тај стуб буде изграђена крајем седмице. Како би био олакшан приступ грађевинцима, ових дана је изграђен и привремени приступни пут са лијеве обале Врбаса, како би се могло прићи планираном лијевом обалном стубу. Уједно, у току су припремни радови за формирање платоа за изградњу преднапрегнутих носача моста - казао је начелник Одјељења Славиша Сандић.

С обзиром на то да је овај пројекат уско повезан са наставком изградње источног транзита, нови мост ће имати вишеструк значај. Након изградње моста и спајања преосталог дијела Источног транзита, који се протеже од Крфске улице до стадиона ФК “Напријед”, биће направљена повезница између двије главне градске обилазнице, односно источног и западног транзита. На тај начин биће формиран својеврстан саобраћајни прстен који би требало знатно да утиче на смањење гужви у градском језгру.

- Изградња новог Зеленог моста биће од великог значаја за цијели град, али посебно за мјештане Кочићевог вијенца и Обилићева. Гужве које су настале након затварања старог моста за саобраћај моторних возила правиле су проблеме нашим мјештанима који су морали да иду около да би дошли до Обилићева, стога ће улога и значај новог моста бити велики - рекао је предсједник МЗ Кочићев вијенац Дарко Сабљић.

Градња моста почела је средином јула, а радови вриједни 2,2 милиона КМ требало би да буду завршени до краја децембра. Предвиђено је да мост има двије саобраћајне траке, дужине 80 и ширине 14 метара, уз пјешачке и бициклистичке стазе.

Велики пројекти

Градња новог Зеленог моста је један је од пет великих инфраструктурних пројеката на подручју града који су финансирани из емитоване емисије градских обвезница у износу од 6,2 милиона КМ.

Поред Зеленог моста, новцем од обвезница биће финансиран наставак источног транзита, 1,5 километара пута према Мотикама, спортска дворана на мјесту некадашњег Шопинг центра, те наставак водоводног система “Црно врело”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана