Nove bašte za sjaj ulice Bana Milosavljevića

Sanja Amidžić
Nove bašte za sjaj ulice Bana Milosavljevića

Banjaluka - Sekcija ugostitelja pri Zanatsko-preduzetničkoj komori područja Banjaluka pripremila je idejno rješenje za izgradnju i uređenje ljetnjih i zimskih bašta u ugostiteljskim objektima u ulici Bana Milosavljevića.

Predsjednik ove sekcije Željko Popović rekao je da će ovu  ideju uskoro predati Gradskoj upravi.

- Cilj ideje, za čiju su izradu ugostitelji angažovali arhitektu, jeste ljepši i uređeniji centar grada. Plan je da na tim lokacijama uz ugostiteljske objekte budu postavljeni i privremeni objekti koji će biti napravljeni od stakla, aluminijuma i drugih finih materijala, dok će postojeći najloni biti uklonjeni - kazao je Popović. On je dodao da su, u saradnji sa gradskim vlastima, izmijenili Odluku o uređenju gradskog građevinskog zemljišta, čime su dobijeni zakonski uslovi za postavljanje ljetno-zimskih bašta kao privremenih objekata.

- Prema postojećoj Odluci o visini cijene zauzimanja javne površine, za postavljanje ljetno-zimske bašte potrebno je izdvojiti 37 feninga po kvadratnom metru, dok u prvoj zoni zauzimanje javne površine košta 50 feninga - rekao je Popović.

Pojasnio je da za postavljanje ovih bašta ugostitelji neće morati da posjeduju građevinsku dozvolu, već će to moći da urade i sa lokacijskom saglasnošću za postavljanje.

- Za usvajanje ove ideje nije potrebna skupštinska odluka, jer je stvorena takva zakonska podloga da odluku može, sve u dogovoru s nama, donijeti komisija u okviru nadležnog odjeljenja - kazao je Popović. Napomenuo je da je kompletnoj ovoj ideji značajan doprinos dao i predsjednik Narodne Skupštine RS Igor Radojčić, koji je sa svojim timom nedavno i posjetio prostorije Zanatsko-preduzetničke komore.

Popločavanje

Predsjednik sekcije ugostitelja pri Zanatsko-preduzetničkoj komori područja Banjaluka Željko Popović rekao je da će ova sekcija u narednom periodu pokrenuti ideju za popločavanje ulice Bana Milosavljevića.

- Mnogo ljepše i urednije bi izgledalo kada bi se ta pješačka zona popločala - rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana