Novac koči novu gimnaziju

Neda Dreč, Foto: G. Šurlan
Novac koči novu gimnaziju

Banjaluka - Druga banjalučka gimnazija, o čijem se otvaranju govori već nekoliko godina neće početi sa radom ni iduće školske godine, a kao glavni razlog za to u Ministarstvu prosvjete i kulture RS navode nedostatak novca.

- Zbog mjera štednje nije bilo moguće obezbijediti novac u buyetu za rješavanje smještaja Građevinske škole, koja se trenutno nalazi u bivšoj zgradi IRB-a, a koja je namijenjena za drugu banjalučku gimnaziju - rekla je portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS Branka Rogač i dodala da će se ideja otvaranja druge banjalučke gimnazije i dalje razmatrati.

Osnivanje druge gimnazije uveliko bi doprinijelo rasterećenju trenutno jedine gimnazije u gradu, koja obrazuje približno 1.300 učenika.

- Naša gimnazija je preopterećena i postoji potreba za osnivanjem druge gimnazije, naročito ako se uzme u obzir Strategija obrazovanja RS, koja predviđa da među srednjoškolcima bude zastupljeno više od 40 odsto gimnazijalaca - kazao je direktor “Gimnazije” Zoran Pejašinović.

On je dodao da bi se otvaranjem druge gimnazije stvorili uslovi i za osnivanje sportskog smjera u postojećoj.

- Ta želja postoji već odavno, jer imamo toliko kvalitetne omladine koja želi ići u gimnaziju. Oni nažalost nisu u mogućnosti uskladiti sportske obaveze sa ovim načinom rada, tako da su ti učenici velike žrtve ljubavi prema sportu i gimnaziji - kazao je Pejašinović.

Prema njegovim riječima, u cilju kvalitetnije nastave trebalo bi smanjiti i broj učenika u odjeljenjima na maksimalno 24.

- Nažalost u budućnosti nećemo imati problem sa prostorom, jer su demografske prilike takve da se svake godine u osnovne škole upisuje sve manji broj učenika, a tako se smanjuje i njihov broj u srednjim školama - kazao je Pejašinović.

Građevinska škola

Po završetku prošle školske godine, inspektori su utvrdili da objekat u kome je tada bila smještena Građevinska škola ne ispunjava ni osnovne uslove za odvijanje nastave, pa je ova škola privremeno premještena u bivšu zgradu IRB-a.

Dio ove zgrade za drugu banjalučku gimnaziju Vlada RS kupila je u septembru prošle godine za 1,4 miliona KM. U adaptaciju prostora, u kome je trenutno smještena Građevinska škola, uložno je 40.000 KM

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana