Нова улагања за бољи живот грађана Бањалуке

Јасмина Перишић
Нова улагања за бољи живот грађана Бањалуке

Бањалука данас није само град алеја, младости и спорта него и централно мјесто политичких, економских, финансијских и других дешавања у Српској које ће наставити да се развија.

Поручено је то у суботу увече на свечаној академији у Банском двору Културном центру одржаној поводом 22. априла - Дана града и 72 године ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је ће се трудити да град на Врбасу буде угодно мјесто за живот, за најмлађе, као и омладину и њихове породице.

- Град улаже напоре на стабилизацији јавних финансија. Намјеравамо ове године да изградимо нову топлану, инвестиционе вриједности 30 милиона КМ, а циљ нам је и повећање запослености. С тим циљем је и улагање од милион КМ у Пословну зону да би била отворена нова радна мјеста - рекао је Радојичић. Додао је да ће се крајишка љепотица кандидовати за европску престоницу културе 2024. године.

- Захваљујући Влади и предсједнику РС, те јавним републичким предузећима очекујемо завршетак капиталних пројеката као што су аутопут Бањалука - Прњавор, Клинички центар и други битни пројекти. Циљ нам је да Бањалука буде отворен и укључен град са јасним правцима развоја - казао је Радојичић.

Предсједник РС Милорад Додик нагласио је да је Бањалука главни град, у којем се развија и живи идеја Српске, за коју су многи страдали. 

- Зато смо ми из институција РС у континуитету улагали напоре да граду дамо садржаје које треба да има као главни град - истакао је Додик.

Академији су присуствовали и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, министри у Влади РС, делегације пријатељских градова, представници СУБНОР-а и други. Уз богат културно-забавни програм уручена су признања појединцима и колективима заслужним за развој, афирмацију и промоцију града. Златни грб града добила је Краљевина Шпанија за очување живота неправедно осуђених у Велеиздајничком процесу, а за чију судбину се заузео шпански краљ Алфонсо XIII. Признање је примио амбасадор Краљевине Шпаније у БиХ Хуан Боско Хименез Соријано. Златни грб града уручен је и кошаркашкој репрезентативки Србије Саши Чађо. Плакете града уручене су Градском позоришту "Јазавац", Кајак-кану клубу "Врбас", др Сњежани Гајић, "Бањалучкој пивари", академику проф. др Васкрсији Јањићу, проф. др Милану Арбутини, Гордани Милиновић, Радовану Ристићу, Стеви Хаврељуку, КУД-у "Пелагић", Музичкој школи "Конмузика" и Раденки Јунгић. Награда града Бањалука младима, која је и новчана, додијељена је Роберту Дацешину, Ани Котур и Ањи Кавић.

Поводом Дана града у суботу су положени вијенци на више спомен-обиљежја, између осталог, и на споменик борцима НОР-а у центру града. Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Раде Џајић подсјетио је на битку за ослобођење града. Радојичић и амбасадор Шпаније открили су спомен-плочу краљу Алфонсу XIII на почетку истоимене улице у центру.

Одржане су бројне друштвене, културне и спортске манифестације, а на платоу код Музеја савремене умјетности РС у суботу увече одржан је концерт "Рок симфоније" који је привукао велики број Бањалучана.

Кастел

На тврђави Кастел у суботу је поводом Дана града за најмлађе отворен забавно-тематски парк "Свијет диносауруса", а у вечерњим часовима одржан је и концерт који је фестивал демо бендова "Демофест" поклонио Бањалучанима. Публику су забављали бендови "Артан Лили", "Многи други" и "Брутал протест". Ово је уједно и посљедњи догађај у програму припремљеном поводом Дана града који је укључивао више од 50 различитих дешавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана