Njemački zavladao školskim klupama

Miloš Vasiljević
Njemački zavladao školskim klupama

Banjaluka - Pomama za učenjem njemačkog jezika preselila se i u školske klupe, a pored srednjoškolaca, i sve veći broj osnovaca želi da usavrši svoje znanje ovog jezika.

Za dodatne časove njemačkog jezika iz godine u godinu zainteresovano je sve više đaka, a među prvim školama koje su ponudile svojim učenicima ovu mogućnost jeste OŠ "Petar Petrović Njegoš". Prema riječima direktorice ove škole Đorđe Grajić, dodatni časovi uvedeni su 2001. godine.

- Zainteresovanost đaka za ovaj program je velika, a zadovoljni su i roditelji, jer je ovo jedinstvena prilika da njihova djeca besplatno nauče strani jezik. Veoma je značajno to što učenici dobijaju diplome. Osim toga, poznavanje ovog jezika im može pomoći u daljem školovanju, ali i u životu uopšte - rekla je Grajićeva.

Dodala je da su srećni što je baš njihova škola jedna od malobrojnih koje imaju ovu privilegiju.

- Imamo gotovo 100 učenika koji svake sedmice pohađaju dodatne časove njemačkog - rekla je Grajićeva.

U najbrojnijoj gradskoj školi, OŠ "Branko Radičević" ovaj program primjenjuju još od 2002. godine, uz saradnju njemačke vlade i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

- U početku je jedno odjeljenje šestog razreda učilo po tom programu sve do završetka osnovnog obrazovanja. Na kraju devetog razreda su polagali za sertifikat B2. Od lani ovo odjeljenje formiramo od đaka na osnovu njihovih ocjena - kaže direktorica škole "Branko Radičević" Darija Mićić.

Osim škola "Branko Radičević" i "Petar Petrović Njegoš", besplatnu nastavu njemačkog jezika pohađaju i đaci škola "Georgi Stojkov Rakovski" i "Stanko Rakita" koji takođe na dva dodatna časa sedmično usavršavaju svoje znanje.

Njihovim stopama žele da pođu i u OŠ "Jovan Cvijić" pa će pokušati da naredne školske godine uvedu besplatan kurs ovog jezika, zbog čega su se obratili resornom ministarstvu. Rukovodstvo OŠ "Jovan Cvijić" se nada da će uskoro i njihova škola biti u odabranom društvu, te učenicima priuštiti šansu za pohađanje dodatnih časova najrasprostranjenijeg jezika u Evropi.

- Nadamo se da će ovaj program krenuti od sljedeće školske godine, jer smo ovaj put malo zakasnili sa prijavom. Roditelji su nam bili pokretačka snaga i optimisti smo o tom pitanju, a dva časa sedmično bi ubrzala učenje jednog od najpoznatijih svjetskih jezika - kazala je direktorica škole Mila Nikić.

Popularan i u Gimnaziji

Njemački jezik preuzima primat i u srednjim školama, a tako je i u banjalučkoj Gimnaziji, gdje od 1.480 učenika njih više od 900 uči ovaj jezik. 

- Od 2001. godine u okviru DSD (Deutsches  Sprachdiplom) programa u četvrtom razredu imamo dva dodatna časa, a učenici na polugodištu polažu za B2 ili C1 sertifikat koji im puno pomaže u nastavku studija u Austriji, Švajcarskoj ili Njemačkoj - rekla je profesorica njemačkog jezika u Gimnaziji Sanja Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana