Niko neće da gradi parkinge u Banjaluci

Vesna Popović
Niko neće da gradi parkinge u Banjaluci

Banjaluka - Za izgradnju i naplatu parkirališta u privatnoj režiji nema zainteresovanih ni treću godinu od kada je donesena odluka koja tu mogućnost pruža pojedincima i pravnim licima.

Ovo su potvrdili u Gradskoj upravi i dodali da zahtjeva za izgradnju, uređivanje i naplatu privatnih parkirališta na području grada do sada nije bilo.

- Razlozi zašto do sada nije bilo takvih zahtjeva su različiti i nemoguće ih je sve nabrojati. Smatramo da su neki od najvažnijih oni ekonomske prirode i konačne isplativosti. Obavljanje ove djelatnosti ne donosi brzu zaradu i profit, što većinu zainteresovanih odbija u samom startu - obrazložili su u Gradskoj upravi.

Dodali su da lica koja bi se odlučila za bavljenje ovom djelatnošću moraju imati prethodno regulisane imovinsko-pravne odnose na predmetnoj lokaciji.

- Izgradnja parkinga mora pratiti odgovarajuću prostorno-plansku normativu i uređenje parkinga mora zadovoljavati dostignute standarde u ovoj oblasti. Osim toga, moraju imati odobrenje za obavljanje ovom djelatnošću, a obaveza je i plaćanje komunalne takse - dodali su u Gradskoj upravi.

Naglasili su da bi cijena bila formirana u skladu sa pravilima i mogućnostima postojećih tržišnih prilika.

Prema podacima Odsjeka za parkinge i garaže u Gradskoj upravi, od naplate parking mjesta, iznajmljivanja garaža, prodaje pretplatnih karata, te naplate za deblokiranje i premještanje vozila u toku prošle godine grad je zaradio 3,1 milion KM.

U toku 2013. zabilježena su 2,4 miliona parkiranja, a 912.130 puta građani su ovu uslugu platili putem SMS poruka. U istom periodu na području grada u funkciju je stavljeno 368 novih parking mjesta u naselju Krajina, ulicama Branka Ćopića i Srpskoj. U ovoj godini grad nije planirao izgradnju novih parking mjesta.

Cijena parkiranja u prvoj tarifnoj zoni iznosi jednu KM po satu, a pet KM po danu. Mjesečna cijena parkinga je 100 KM, a godišnja 1.000 KM. U drugoj tarifnoj zoni cijena parkinga za sat vremena je 0,50 KM, tri marke je dnevna, 40 mjesečna i 400 godišnja.

Odluka

Skupština grada je 2011. usvojila odluku, koja je definisala da obavljanje komunalne djelatnosti grad može povjeriti drugim preduzećima. U skladu sa zakonima o komunalnim djelatnostima i javno-privatnom partnerstvu u RS, omogućeno je da parkiralištima i garažama u vlasništvu pravnih i fizičkih lica upravljaju njihovi vlasnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana