Није лако бити градоначелник

Данијела Стоканић
Није лако бити градоначелник

Бањалука - Димитрије Гашић, који седам дана управља управља градом, каже да посао градоначелника није лаган.

- Ово је тежак посао - рекао је Гашић на почетку разговора екипи "Гласа Српске", која га је посјетила у његовој школи "Бранко Радичевић", да види како одрађује градоначелнички мандат.

Он је прошлог петка у оквиру "Недјеље дјетета" од Гаврановића преузео кључеве града, које би сутра требало да врати. Приликом примопредаје кључева обећао је да ће град успјешно да води.

Каже да бити градоначелник за њега је велика част, а још већа то што ће га ово искуство подстаћи да буде што успјешнији, како би у будућности помагао другима. Закључио је да посао првог човјека града није ни мало лаган, а посебно када су у питању новинари.

-  Од дана када ми је велики градоначелник уручио кључеве, па све до данас сам испуњавао своје дужности. Редовно сам одржавао састанке са својим другарима како бих саслушао њихове жеље и захтјеве - казао је он. Додао је да је међу њима био велики број и непослушних другара, које је кажњавао тако што им је било забрањено играње фудбала на заједничкој ливади.

- Било је разних жеља и захтјева од другара. Сјећам се да је један од њих тражио да га поставим на мјесто секретара школе, док је други желио да чува школу - испричао је мали градоначелник.

Једини проблем за вријеме мандата, додаје Димитрије, било је чување кључева града.

- Кутију са кључевима крио сам на једном мјесту у кући за које нико не зна. А приликом враћања кључева великом градоначелнику ће предочи своје жеље, као и жеље другара - казао је Димитрије додајући да је ријеч о базену за купање, вртићу и дјечјем игралишту.

Велики градоначелник је, каже Димитрије, прекршио обећање, дато још прошле године за вријеме његовог првог мандата, да ће на њиховој ливади поставити голове за фудбал. Димитрије се похвалио, да се поред наставе, у слободно вријеме већ шест година бави фолклором.

Његов дјед Миле Вукелић за свог унука каже све најбоље.

- Задовољан сам Димитријем, јер поред тога што је градоначелник, послушан је и за свој узраст много озбиљан - похвалио се поносни Вукелић.

Ријечи хвале нису изостале ни од директора ОШ "Бранко Радичевић" Јадранке Божић и учитељице Милене Барунек.

- Димитрије је одличан и узоран ученик - похвалила је директор свог ученика и градоначелника.

Права

Димитрије Гашић рекао је да родитељи и њихова дјеца морају поштовати права једни других.

- Дјечија права су да уче, да се играју, да их нико не туче и друга, док права родитеља су да их дјеца морају слушати, ићи у продавницу кад они то кажу... - рекао  Димитрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана