Niču kongresni centar i koncertna dvorana

Jelena Bjelica
Niču kongresni centar i koncertna dvorana

Strategijom razvoja grada, u idućih nekoliko godina, planirana je izgradnja modernog kongresnog centra sa svim savremenim sadržajima kao i koncertne dvorane koji će imati multifunkcionalnu namjenu.

Portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić potvrdio je da je regulacionim planom lokacija predviđena za koncertnu dvoranu u Aleji centar dok su za kongresni centar u opticaju dvije.

- Jedna je lokacija bivše banjalučke "Mljekare" u Rosuljama, dok je druga na banjalučkom polju gdje je planirana izgradnja i stadiona. Odabraćemo lokaciju koja bude više odgovarala. Prema revidiranoj strategiji razvoja grada do 2015. godine bi trebalo da se obezbijede svi uslovi i izvrše sve pripreme za izgradnju - kazao je Šajić.

Prema njegovim riječima, grad Banjaluka kao kulturni i administrativni centar ima potrebu za otvaranjem koncertne dvorane i kongresnog centra koji će zadovoljavati potrebe građana na multifunkcionalan način.

- Grad će pokrenuti inicijativu prema Ministarstvu prosvjete i kulture RS kako bi i oni obezbijedili polovinu novca za izgradnju koncertne dvorane. Realizacija projekta kongresnog centra najvjerovatnije će biti javno-privatno partnerstvo. To znači da će grad obezbijediti sve uslove za gradnju a novac će uložiti zainteresovani privatnici - objasnio je Šajić.

Istakao je da će grad morati da obezbijedi dva miliona maraka za ova dva objekta kako bi se izgradio glavni projekat, obezbijedila parcela i obavile kompletne pripreme.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Rosulje u kojoj bi trebalo da se gradi kongresni centar, Željko Gagula je istakao da je prostor bivše "Mljekare" prilično devastiran tako da bi se što prije trebalo ući u proces izgradnje kongresnog centra.

- Prema regulacionom planu tu je predviđena izgradnja hotela sa sedam spratova, kongresna sala i svi prateći sadržaji. Sa prednje strane "Mljekare" počeli su da se kopaju i temelji za manju poslovnu zgradu i sve to bi trebalo da da jedan potpuno novi izgled tom dijelu grada - kazao je Gagula i dodao da će to doprinijeti i kvalitetu izgleda Rosulja jer objekat bivše "Mljekare" svakim danom sve više propada.

Korisnici

Strategijom razvoja grada budući korisnici kongresnog centra biće fakulteti i naučno-istraživačke organizacije, nevladin sektor, građani Banjaluke, kulturno-društvene organizacije i privredno okruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana