Ниче Нови Борик са 2.000 станова

Андреа Симанић
Ниче Нови Борик са 2.000 станова

Бањалука - Уважавајући потребе тржишта и у настојању да граду и његовим становницима обезбиједи простор за живот у природном амбијенту у градском језгру, грађевинска компанија “Екватор” почела је изградњу насеља Нови Борик са око 2.000 станова.

Рекла је ово “Гласу Српске” координатор пројекта у компанији “Екватор” Борјана Малчић.

- На локацији између новог “Инцеловог” моста и Градског олимпијског базена, на више од 90.000 квадрата, планирана је изградња 21 стамбено-пословне зграде спратности од четири до осам. Осим станова планом је предвиђена изградња два тениска и једног фудбалског терена, обданишта, супермаркета, банака, више продавница, више од 1.600 паркинг мјеста, студентског центра, ресторана и широког шеталишта дуж Врбаса - објаснила је Малчићева.

Према њеним ријечима, изградња насеља биће реализована по фазама.

- Прва фаза обухвата изградњу два стамбено-пословна објекта, од којих ће први, са укупно 36 станова, бити усељив већ на јесен. Због велике заинтересованости одмах смо кренули и у изградњу друге зграде од пет спратова, која ће имати око 100 станова, величине од 30 до око 100 квадрата - казала је Малчићева.

У 680 метара квадратних пословног простора у приземљу зграде предвиђени су супермаркет, обданиште и апотека.

- Заједно са овим радовима, у оквиру прве фазе, почела је изградња тениских терена и ресторана “Мирна лука”. Уз тениске терене са трибинама, који ће моћи да испуне услове неких већих такмичења у овом спорту, биће изграђен и пратећи спортски објекат, у којем ће бити гардеробе за тенисере и тренере, фитнес сала и теретана - казала је Малчићева.

Како она наводи, ресторан “Мирна лука” биће изграђен непосредно уз “Инцелов” мост и ријеку Врбас и тако пружати посебан амбијент гостима.

- Сви ови садржаји омогућиће становницима ове двије зграде да већ по завршетку прве фазе изградње насеља, која је планирана за јесен идуће године, имају све основне животне потребе надохват руке - нагласила је Малчићева и додала да је ово одличан почетак изградње читавог насеља Нови Борик, које ће уз близину града и добру саобраћајну повезаност својим становницима пружити миран кутак и природно окружење.

Планирана је изградња и подземних гаража, тако да би сваки стан имао једно паркинг мјесто. Насеље ће бити прикључено на градски топловод, а снабдијевање водом ће бити регулисано повезивањем у мрежу бањалучког “Водовода”.

Према њеним ријечима, у току је и припрема потребне документације за грађевинску дозволу, да би се почело са градњом студентског центра.

- Градиће се и пјешачки мост, који ће повезивати студентски центар са универзитетским кампусом, односно великим бројем факултета који су у односу на ново насеље смјештени непосредно уз супротну страну Врбаса - додала је Малчићева.

У компанији “Екватор” истичу да су у изградњи овог насеља примијењени највиши стандарди и прописи пројектовања, који испуњавају захтјеве и потребе живота модерног човјека.

Као инвеститор и извођач овог пројекта, компанија “Екватор” је у његовој изради, поред бањалучких пројектаната ангажовала и архитекте из Београда.

- Темпо изградње и завршетак свих објеката у насељу тренутно је тешко предвидјети, јер зависи од много фактора, као што су инвестиције, услови градње, потражња и остало - рекла је Малчићева.

Како год било, насеље Нови Борик сасвим сигурно претендује да буде најатрактивније насеље у граду на Врбасу.

Традиција дуга 22 године

Компанија “Екватор” је основана 25. јуна 1990. године у Бањалуци. Основна дјелатност фирме је грађевинарство, односно пројектовање, извођење радова и промет некретнина. Поред основне дјелатности компанија се бави пружањем услуга, рентирањем, угоститељством, трговином и туризмом.

Компанија има дугу и успјешну традицију пословног дјеловања и њено име је препознатљиво у пословном свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана