Незаконито искључивали кориснике са топловода

Небојша Томашевић, Весна Поповић
Незаконито искључивали кориснике са топловода

Бањалука - Радници "Топлане" Александар Лолић (34) и Савка Марић (65) и пензионер овог предузећа Драган Малчић (65) ухапшени су јуче у полицијској акцији "Топлинг" због сумње да су незаконито искључивали кориснике са топловодне мреже, а за те услуге узимали новац.

Лолић тренутно ради на одржавању топловодних инсталација и мреже, а Марићева у администрацији "Топлане".

Наводећи иницијале, у Полицијској управи Бањалука су рекли  да су припадници криминалистичке полиције јуче ујутро претресли пет стамбених и пословних објеката на подручју града.

- Изузета је и одређена документација која ће послужити као доказ у кривичном поступку. Три лица су ухапшена због сумње да су у дужем периоду злоупотребом положаја фалсификовали записнике овлашћеног предузећа за искључење потрошача са топловодне мреже - навели су у  Полицијској управи Бањалука и додали да ће даље мјере према ухапшенима бити предузете према налогу тужиоца Окружног јавног тужилаштва.

У "Топлани" је потврђено да су припадници МУП-а РС, према наредби суда, претресли просторије у којима су радила два радника тог предузећа.

Градска "Топлана" је недавно издала саопштење у којем је упозорила јавност на све чешћу праксу искључења корисника са система централног гријања без сагласности овог предузећа. "Топлана" је примила потврде фирми које су искључивале потрошаче са мреже, а то су: "Епи" из Градишке, као бањалучких "Интерметала", "Гријања", "Еуромонта", "Термомонтаже", "Водомонта", "Техсана", "Гри-вента", "Водотерма" и "Ал климе" - саопштено је из "Топлане".

- Радови на инсталацијама нису дозвољени без писмене сагласности "Топлане", а поменуте фирме су се оглушиле о Одлуку о општим условима за испоруку топлотне енергије града Бањалука којом су регулисани услови за прикључење или искључење кућних инсталација - рекао је в.д. директора др Мићо Миловановић.

Како је још саопштено, о томе је обавијештена комунална полиција, а ако буду приморани, покренуће и прекршајни поступак пред надлежним судом против фирми које то раде.

Коинциденција

Директор прњаворског предузећа "Топлинг" Дарио Агостин изјавио је јуче да полицијска акција, која има исти назив као предузеће у којем је директор, нема везе са овом фирмом.

- Звали су ме бројни пословни партнери и казао сам им да је ријеч о коинциденцији - изјавио је Агостин.

Из полиције су појаснили да је назив акције случајно изабран и да нису имали било какву другу намјеру, те да нису жељели да нанесу посљедице предузећу из Прњавора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана