Nesložni stanari izbjegavaju registraciju

Aleksandar Popović
Nesložni stanari izbjegavaju registraciju

Iako je registracija zajednica etažnih vlasnika zakonska obaveza, koja je počela još u decembru 2003. godine, i dalje znatan broj ovih zajednica nije registrovan.

Od 2003. godine do danas registrovalo se 900 etažnih vlasnika.

Portparol Administrativne službe grada Banjaluka Milenko Šajić istakao je da je najveći broj neregistrovanih zajednica iz stambenih zgrada koje nisu uknjižene.

- Ne raspolažemo preciznim podacima o tome koliko njih do sada nije registrovano, a pretpostavljamo da je to oko 20 odsto. U najvećem broju se radi o zgradama koje nisu obavile tehnički prijem objekta, razgraničile vlasništvo, ali je na to znatno uticao i nemar etažnih vlasnika - istakao je Šajić.

Naglasio je da prema novom Zakonu o održavanju zgrada, koji je stupio na snagu prošle godine, zajednice imaju rok od godinu da se registruju.

- Ako oni tu obavezu ne ispune, nadležni organ jedinice lokalne samouprave imenovaće sposobno fizičko ili pravno lice kao privremenog zastupnika, sve dok se zajednica ne osnuje - naglasio je Šajić.

Dodao je da su etažni vlasnici dužni da odrede lice koje će obavljati poslove zajedničkog upravnika i da osnuju zajedničku rezervu.

- Ako etažni vlasnik, odnosno korisnik posebnog dijela zgrade iz neopravdanih razloga izbjegava osnivanje zajednice, biće kažnjen sa 300 do 3.000 maraka - istakao je Šajić.

U Zavodu za izgradnju Banjaluka istakli su da je rok za registraciju zajednica etažnih vlasnika više puta produžavan.

- Prednosti vlasnika stanova koji su se registrovali kao ovakva zajednica su što na taj način mogu da učestvuju u odlučivanju o korišćenju i održavanju zajedničkih dijelova zgrade, o obezbjeđivanju i korišćenju finansijskih sredstava za održavanje zajedničkih dijelova zgrade i o drugim pitanjima od značaja za korišćenje i održavanje zgrade - rekao je direktor Zavoda Aleksandar Cvijanović.

Istakao je da se zgrade koje se nisu registrovale kao zajednica etažnih vlasnika u većini slučajeva uopšte ne održavaju.

- U samostalnoj režiji se uglavnom rade hitne intervencije. Obavljanje poslova održavanja zgrada može se ustupiti javnom, odnosno drugom preduzeću. Određeni broj zajednica etažnih vlasnika je povjerio poslove održavanja Zavodu za izgradnju zaključivanjem ugovora o održavanju zajedničkih dijelova stambenih  zgrada - naglasio je Cvijanović.

Kazne

Stupanjem na snagu novog zakona o održavanju zgrada, ako stanari ne izmiruju svoje obaveze, za zaostala potraživanja naplata se obavlja tako što lice koje zastupa i predstavlja zajednicu podnosi prijavu Osnovnom sudu.

- Novčanom kaznom od 300 do 3.000 maraka kazniće se etažni vlasnik, a kaznom od 500 do 1.500 maraka odgovorno lice u pravnom licu ako je etažni vlasnik ili korisnik posebnog dijela zgrade pravno lice - rekao je Šajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana